Nou-nascutul. Dezvoltarea bebelusului

Nou-nascutul
DEZVOLTAREA COPILULUI
Unele mame se îndragostesc de copilul lor imediat. Altele putin mai târziu. Ambele modalitati sunt normale. În general, simtamintele se intensifica pe masura ce va cunoasteti mai bine copilul. Este normal sa va întrebati daca veti face fata noilor cerinte si responsabilitati de mama. Pe masura ce va obisnuiti cu noile activitati legate de cresterea copilului, veti capata noi abilitati si cunostinte care va vor face sa va simtiti mai sigura.
Copilul are nevoie în primul rând de caldura, mâncare, dragoste si siguranta. Nu va fie teama sa raspundeti cerintelor copilului prin mângâieri si alintari.

Important.
Pâna la vârsta de 6 luni nu trebuie sa asezati copilul pe sezute. Muschii spinarii care tin coloana vertebrala nu sunt bine dezvoltati si sederea fortata la vârsta de 3-4 luni poate duce la deformarea coloanei vertebrale.

Lasati copilul în voia sa, daca e sanatos, la vremea cuvenita el va sedea singur.

Starea copilului
Nu fiti dezamagita daca copilul dumneavoastra nu arata ca în pozele din reviste. Aceste fotografii sunt în general luate dupa vârsta de o luna. Nou nascutii pot varia mult în aspectul general, marime si forma. Puteti observa mici neregularitati care va îngrijoreaza, cum ar fi disproportia în forma capului. Cele mai multe din aceste probleme sunt temporare si nu au semnificatie. Dar daca sunteti îngrijorata, cereti sfatul medicului.

Capul copilului
Nu este ceva iesit din comun daca, în primele zile dupa nastere, copilul dumneavoastra are capul de o forma mai neobisnuita. Aceasta se numeste „modelare" si se datoreaza presiunilor ce au fost exercitate asupra capului în
timpul nasterii, când a trebuit sa treaca prin canalul pelvian. Mai rar, poate
exista o umflatura laterala. Aceasta se numeste cefalohematom. Dispare mai greu, uneori dupa câteva luni, dar nu necesita tratament. Uneori fata copilului poate fi usor edemata dupa nastere.
Nou-nascutul are doua locuri moi pe cap (numite fontanele), acolo unde oasele craniului nu s-au unit înca. Fontanela posterioara, mai mica, se închide în aproximativ 6-8 saptamâni. Fontanela anterioara, mai mare, se închide dupa 12-18 luni.
Fontanelele sunt bine protejate de o membrana rezistenta si nu puteti produce nici un rau copilului spalându-l pe cap. La unii copii fontanela se poate închide mai devreme si poate duce la cresterea presiunii intracraniene. Consultati medicul.

Sistemul nervos al copilului
Copiii pot reactiona la sunet si lumina imediat dupa nastere. Ei au reflexe primitive, care vor disparea repede dupa nastere:
· Reflexul Moro: copilul îsi desface brusc bratele ca reactie la un zgomot puternic; clipeste, sau plânge.
· Reflexul de apucare: daca puneti un deget în palma copilului, el îl va apuca si îl va strânge viguros.
· Reflexul de pasire: copilul încearca sa paseasca daca îl tineti în sus, cu picioarele atingând o suprafata plana.

Greutatea copilului
Dupa nastere se înregistreaza greutatea, lungimea si circumferinta craniana a copilului. Greutatea medie la nastere este între 3,0 kg si 3,5 kg. Un copil nascut înainte de 37 saptamâni de sarcina sau cu greutate mica la nastere poate necesita îngrijire speciala într-o sectie de terapie intensiva. De asemenea, un copil „întârziat" (nascut peste termenul de 42 de saptamâni) poate avea nevoie de îngrijire si de tratament special.

Ochii copilului
Uneori copilul poate avea secretii lipicioase la ochi. Cereti sfatul medicului sau al moasei. Pentru a curata regiunea din jurul ochilor, folositi, pentru fiecare ochi în parte, câte un tampon de vata muiat în apa fiarta si racita, apoi aruncati tamponul folosit. Curatati începând din coltul interior înspre exterior, pentru a evita raspândirea infectiei. La nastere, cei mai multi copii au ochii gri-albastrui.
Daca copilul îsi va schimba culoarea ochilor, noua culoare apare gradat în decursul unei perioade de câteva saptamâni sau luni.

Cordonul ombilical (buricul)
Dupa nastere, cordonul ombilical (care este legat de placenta) este pansat si taiat. Portiunea care ramâne atasata la piele se usuca si cade în 4-6 zile. Moasa va va arata cum sa curatati zona si s-o pastrati uscata pentru a evita infectia.

Icterul
Multi nou-nascuti dezvolta o coloratie galbena a pielii timp de cîteva zile dupa nastere. Acest fenomen este cunoscut ca „icter fiziologic" si se datoreaza cresterii temporare în sânge a bilirubinei (un pigment galben), în mod normal, bilirubina este eliminata de catre ficat, dar la nou-nascut ficatul nu poate realiza întotdeauna acest lucru în mod eficient.
Icterul fiziologic trece în aproximativ o saptamâna, dar poate dura mai mult la sugarii alimentati la sân si la prematuri. Unii copii dezvolta un icter mai accentuat, care poate fi toxic daca nu este tratat.

IMPORTANT: Mergeti imediat la medic daca copilul mai prezinta icter dupa doua saptamâni de viata, sau daca icterul apare mai tîrziu. În caz contrar, exista riscul de a nu recunoaste rapid o boala de ficat severa, dar tratabila.

Copiii care au nevoie de îngrijire speciala
Copiii care se nasc înainte de termen, care au greutate mica la nastere sau care au orice alta problema de sanatate vor fi internati într-o sectie speciala, unde li se poate acorda o îngrijire deosebita. Este extrem de stresant pentru parinti sa fie separati de copil. Dar ei vor fi ajutati si sprijiniti de personalul cu înalta calificare din aceste sectii speciale.

ROLUL FAMILIEI
Copilul de la bun început este atasat de mama, fiindca ea este prima care îngrijeste de copil. De la vârsta de 6 saptamâni copilul recunoaste mama sau tatal ce se afla în preajma lui. De mentionat ca copilul reactioneaza diferit la parinti apropierea mamei de obicei îl calmeaza, apropierea tatalui poate sa-l excite si sa-l stimuleze.

Rolul tatalui
Adaptarea la responsabilitatile de parinte poate fi dificila si pentru noul tata.
Ocupându-va atât de mult de copil, sigur ca exista pericolul ca partenerul dumneavoastra sa se simta lasat deoparte si îndepartat. Cu cât va fi mai mult implicat în îngrijirea copilului (îmbracare, scaldare, plimbare), cu atât este mai putin probabil ca aceasta sa se întâmple. Se pune accent îndeosebi pe legatura dintre mama si copil, si de multe ori uitam ca aceasta legatura este necesara si pentru tati. Pentru a construi aceasta legatura, tatal trebuie sa-si cunoasca copilul în timpul alimentarii, schimbarii scutecelor, sa participe la îngrijirea copilului în timpul noptii, sa fie parte din rutina generala în jurul copilului, în familie unde tatii iau parte activa la educatia copiilor, copiii plâng mai rar când sunt despartiti de parinti sau când apare vreo persoana necunoscuta. Acesti copii mai rar dezvolta stari de excitare nemotivata, la ei este mai înalt coeficientul de intelectualitate, ei se adapteaza mai usor în societate.

Copilul mai mare
Copilul mai mare din familie trebuie sa se adapteze si el noului rol si schimbarilor în stilul de viata al familiei. Uneori se poate simti suparat sau gelos din cauza ca toata atentia este acordata noului copil, încercati sa aveti rabdare si întelegere. Daca îi puteti acorda putina atentie si puteti petrece putin timp împreuna în fiecare zi, totul va reintra în normal.
Dr. Ludmila Ciocîrla si Maria Vrînceanu