Alimentatia la san. Avantajele alaptarii

Alimentatia la sân

AVANTAJELE ALIMENTATIEI LA SÂN
Alimentatia la sân este cea mai buna modalitate de a furniza copilului toate elementele nutritionale de care are nevoie.

Laptele matern:
· contine anticorpi, cu rol în protectia contra infectiilor. Copiii alimentati la sân sunt mai sanatosi si sufera mai putin de infectii gastrointestinale, respiratorii sau infectii ale urechilor;
· este usor de digerat. Copilul dumneavoastra va fi mai putin expus riscului de a avea probleme digestive (dureri abdominale, diaree, constipatie);
· poate reduce riscul unor probleme alergice ca astmul, eczemele;
· are temperatura necesara si se afla în propriul „container steril". Nu necesita preparare si nu costa;
· va ajuta sa aveti o relatie mai apropiata cu copilul dumneavoastra;
· alimentatia naturala ajuta la retractia uterului dupa nastere si la revenirea lui mai rapida la normal;
· alimentatia la sân scade riscul aparitiei cancerului de sân la mama.
· sugarii alimentati la sân îsi folosesc mai mult muschii maxilari si au o dezvoltare dentara mai buna decât copiii alimentati artificial.

Primul alaptat
Daca toate sunt bine, veti fi încurajata sa puneti copilul la sân repede dupa nastere. Multi copii sunt foarte vioi în acest moment si vor suge imediat, în orice caz, nu este un motiv de îngrijorare daca copilul dumneavoastra nu suge imediat dupa nastere. Primul lapte (colostru) se secreta timp de aproximativ trei zile dupa nastere. Acesta este un lapte deosebit de valoros, cu continut crescut de proteine si anticorpi, care ajuta la constituirea unui sistem imun puternic. Are si actiune relaxanta si ajuta la eliminarea primului scaun (verde închis) al copilului dupa nastere, care se numeste meconiu.

Pozitie confortabila
înainte de a începe sa alaptati, gasiti-va o pozitie confortabila. Va puteti simti mai bine asezata pe scaun, cu picioarele putin ridicate si sprijinita cu perne la spate si sub brate.


Daca ati avut o epiziotomie, veti prefera sa va asezati pe o perna.
Daca ati avut o operatie cezariana, puteti prefera sa stati culcata.

POZITII CORECTE PENTRU ALAPTARE

Culcata: copilul este culcat cu fata spre mama. Aceasta pozitie permite mamei de a se odihni în timpul alaptarii. Se recomanda mamei care se afla dupa epiziotomie.

Pozitia leaganului: mama tine copilul la poalele ei: capul lui se sprijina pe antebratul mamei (mai mult pentru mama operata prin cezariana).

Asezata: mama sprijina umerii si capul copilului cu bratul corpul copilului pe toata lungimea lui.
Aceasta pozitie e potrivita pentru copiii prematuri sau care se ataseaza cu greu de sân.

POZITIONAREA COPILULUI
Pozitionarea corecta a copilului la sân ("atasarea") este extrem de importanta pentru alaptarea cu succes a copilului. Moasa va va arata tehnica corecta a
alaptarii. Un copil care nu "s-a atasat" bine are tendinta sa mestece mamelonul
încercând sa traga lapte. Aceasta poate duce la aparitia unor probleme cum ar fi ranirea mamelonului. De asemenea, copilul va suge o cantitate insuficienta de lapte. Un copil bine pozitionat va prinde în gura mamelo-nul, dar si cea mai
mare parte a areolei.
Multi copii au nevoie de ajutor pentru a învata cum sa «se ataseze» de sân în
mod corect, dar cu putina rabdare si perseverenta vor reusi. Poate va este mai usor, la început, sa sprijiniti copilul pe o perna. Nu este necesar sa apasati sânul pentru a facilita respiratia copilului. Narile lui sunt adaptate, astfel încât copilul poate suge si respira în acelasi timp.

Atasare corecta
Copilul se afla mai aproape de sân, atingîndu-l cu barbia. Gura lui e larg deschisa. Buza de jos este întoarsa.
Cea mai mare parte a areolei se afla în gura copilului.

Atasare incorecta
Copilul se afla la o distanta mai mare de sân. Barbia lui nu atinge sânul. Buzele lui sunt tuguiate. Cea mai mare parte a areolei se afla în exterior.

Frecventa alaptarilor
În ultimul timp mamele sunt sfatuite sa alapteze la cerere. Asta înseamna ca, în loc sa alaptati copilul la anumite ore, îl alaptati ori de câte ori pare înfometat sau când sânul este plin. În primele doua-trei saptmâni copilul are nevoie sa fie alaptat cam la doua ore. Pe masura ce copilul creste, intervalele între supturi se vor lungi. Uneori copiii par a fi multumiti chiar dupa câteva ore de la ultimul supt si dorm perioade mai lungi de timp. Nu lasati copilul mai mult de cinci ore fara sa-l alaptati.

Durata alaptarii
Nu va faceti o problema din masura timpului necesar unui supt. Ca si adultii, sugarii pot sa manânce câteodata mai mult, câteodata mai putin. La începutul suptului, copilul primeste lapte cu mai putine calorii, care sa-i stinga setea. Pentru ca acest lapte are aspect apos, mamele au impresia ca tot laptele este asa si, uneori, renunta la alaptat din aceasta cauza. Dar, pe masura ce suptul continua, laptele devine tot mai bogat în calorii, satisface cerintele nutritionale ale copilului si îl satura. De aceea, este important sa lasati copilul sa goleasca complet sânul, înainte de a trece la celalalt. Sânul s-a golit atunci când copilul începe sa se joace cu sfârcul sau îl scoate din gura. Acum îi puteti oferi celalalt sân, dar nu va îngrijorati daca nu mai pare dornic sa suga. Începeti cu sânul care este plin la urmatorul supt. Pentru a lua copilul de la sân, introduceti încet degetul cel mic în gura copilului, pentru a elibera sfârcul.

Am suficient lapte?
Una din cele mai importante cauze pentru care mamele renunta la alaptat este senzatia ca nu au suficient lapte pentru copil. Uneori, în încercarea de a avea mai mult lapte în sâni, mamele sar peste un alaptat, înlocuindu-l cu un biberon de lapte praf. Sau pot avea sentimentul ca copilul este tot timpul înfometat si are nevoie de lapte praf. Aceasta este o greseala. Cu cât veti alapta mai mult, cu atât veti avea mai mult lapte. Saltul peste un alaptat nu va face altceva decât sa reduca secretia de lapte. Daca veti alapta mai des, secretia de lapte va creste si veti satisface cerintele copilului.

Aveti suficient lapte daca: copilul creste constant în greutate, este vioi, cu ochii stralucitori si tonus muscular ferm, urineaza de cel putin 6 ori în 24 de ore fara a primi lichide suplimentare.

AVETI GRIJA DE DUMNEAVOASTRA
Încercati sa mâncati echilibrat, asa cum ati fost sfatuita în timpul sarcinii.

Beti lichide ori de câte ori va este sete, dar nu va siliti sa beti cantitati mari de lichide în ideea ca veti avea mai mult lapte. De fapt, prea multe lichide scad secretia de lapte.
Daca observati ca vreun aliment pe care l-ati consumat îl supara pe copil, excludeti alimentul din dieta dumneavoastra. Altfel, nu exista alimente pe care trebuie sa le evitati în mod special în perioada alaptarii. Asadar, o femeie care alapteaza poate consuma orice aliment în cantitati moderate, în cazul aparitiei alergiei la copil, mamele trebuie sa aiba un regim alimentar modificat (excluderea produselor lactate conservate, oualor, pestelui conservat, substantelor extractive, ciocolatei, dulciurilor conservate, fructelor exotice (portocale, mandarine) etc. Unele medicamente pot trece în laptele matern.
Daca vi se prescrie un medicament, amintiti-i doctorului ca alaptati. Nu folositi pilule contraceptive de tip mixt estroprogesteronic: ele pot reduce secretia laptelui. Pentru femeile ce alapteaza, contraceptivele de tip progesteronic sunt cele mai potrivite (ele nu influenteaza lactatia).

PROBLEMELE ALIMENTATIEI LA sân

Febra este o contraindicatie pentru alaptarea la sân?
Febra ca atare nu este o contraindicatie pentru alaptare. Trebuie cautata cauza febrei. Daca mama are o infectie virotica, trebuie sa alimenteze copilul fiind protejata de o masca ce acopera gura si nasul. Substantele antipiretice (paracetamolul) patrund în laptele mamei, însa au o influenta de scurta durata asupra pruncilor sanatosi si sunt, de obicei, inofensive.

Când trebuie alimentat la sân copilul daca mama a fost operata (operatie cezariana)
Copilul poate fi dat mamei pentru alaptare la sân îndata dupa ce mama si-a revenit dupa operatie, dar nu mai devreme de 6-8 ore si în cazul daca permite starea mamei.

Cu ce e mai bine de alimentat copilul daca este nevoie de întrerupt copilul de la alimentarea la sân?
In cazurile când este nevoie de o suplimentare precoce temporara a alimentatiei la sân se recomanda administrarea laptelui cu un picurator (seringa sau din cupa/cani) si în nici un caz cu biberonul (copilul suge mai usor din biberon si va refuza sa mai suga la sân).

Dureri si leziuni la nivelul mameloanelor
Principala cauza a acestei probleme este proasta pozitionare a copilului pentru supt.
Cînd alaptati, oferiti prima data sânul mai putin dureros si încercati sa alaptati putin mai devreme decît de obicei, ca sa evitati suptul prea viguros. Daca alaptatul devine prea dureros, stoarceti laptele timp de câteva zile.
Este bine ca, ori de câte ori puteti, sa stati cu sânii descoperiti, astfel ca mameloanele sa fie expuse la aer; sau puteti sa va uscati mameloanele, folosind un curent slab de aer cald (poate fi folosit un aparat de uscat pârul). Aplicarea unei mici cantitati de lapte matern pe mameloane poate fi de asemenea de ajutor. Evitati sapunul de toaleta si cremele la care pielea dumneavoastra este sensibila. Mirosul de sudoare sau de sapun ori crema poate duce la refuzul de catre copil al sânului. Intre supturi mameloanele se acopera cu o picatura de lapte si se usuca la aer liber.

Sânii angorjati
Aceasta înseamna ca sânii au volumul marit, sunt tari, fierbinti si durerosi.
Pozitionarea corecta a copilului la supt si alaptatul la cerere vor rezolva aceasta problema.
Daca sânii sunt angorjati, verificati daca tehnica alaptarii este corecta. Continuati sa alaptati copilul; dar înainte de fiecare masa stoarceti atent o cantitate de lapte ca sa înmuiati sânii si sa va simtiti mai bine.
De asemenea, puteti face un dus cald sau puteti aplica o compresa calda pe sâni înainte de alaptat, pentru a facilita curgerea laptelui. Compresele reci aplicate pe sâni între mese va vor da o senzatie de usurare.

Storsul laptelui matern
Este bine de stiut cum sa va stoarceti sânii angorjati. De asemenea, daca vreti sa lipsiti de acasa câteva ore, puteti sa va stoarceti într-un vas steril, asa încât o alta persoana sa poata alimenta copilul. Puteti sa vi-i stoarceti cu mina sau cu ajutorul unei pompe speciale, manuale sau electrice.

Pentru a va stoarce cu mâna, sprijiniti sânul cu o mâna, si cu cealalta apasati pe sân de sus în jos spre areola si mamelon.
Apoi stoarceti partea de jos a sânului între degetul mare si celelalte degete, apasând în profunzime, pentru a face laptele sa iasa. Continuati de jur împrejurul fiecarui sân, în mod progresiv.

Unele mame prefera metoda manuala, altele considera ca storsul cu pompa electrica este o metoda mai usoara, rapida si eficienta. Laptele stors poate fi pastrat la frigider timp de 72 de ore. În cazul când stoarceti laptele pentru a hrani copilul în lipsa dvs., puteti stoarce ambii sâni.
Pentru a nu sustrage sugarul de la alimentatia de la sân pâna la vârsta de 6 luni, nu se recomanda de administrat sucuri. Pâna la aceasta vârsta copilul trebuie sa-si primeasca toate vitaminele si micronutrientii prin laptele mamei, mama consumând sucuri proaspete, legume si fructe.

Lichide cu tel curativ se administreaza la indicatia medicului când copilul are colici intestinale în primele 3 luni de viata.
Dr. Ludmila Ciocîrla si Maria Vrînceanu