Ingrijirea copilului dupa nastere

Îngrijirea copilului
SCALDATUL COPILULUI
Este bine ca copilul sa fie scaldat din prima zi de externare din maternitate la domiciliu. Copiii prematuri în primele 2-3 luni de viata se scalda numai în apa fiarta. Pîna la cicatrizarea plagii ombilicale (primele 10-19 zile de viata) nou-nascutii se scalda în solutie pal-roza de permanganat de caliu.
Apoi se pot folosi diferite plante precum coaja de stejar, dentita. Aceste plante au actiuni dezinfectante si actioneaza pozitiv asupra sanatatii pielii copilului.
Temperatura în încaperea unde va fi scaldat, sugarul trebuie sa fie de 22-25°C. Înainte de fiecare procedura de scaldare, baita se spala minutios cu apa cu sapun. In primele 6 luni, scaldarea copilului este bine sa se faca zilnic, iar apoi de 2-3 ori pe saptamâna. Scaldatul neregulat poate duce la marirea temperaturii corporale, aparitia elementelor purulente pe piele.
E de dorit ca copilul sa fie scaldat înainte de ultima sa alimentare în zi, durata unei baite nu trebuie sa depaseasca 5-7 minute; de 2 ori pe saptamâna copilul trebuie sa fie scaldat cu sapun, sapunirea trebuie s-o faceti cu mâna, deoarece folosirea buretelui poate cauza traumatizarea pielii copilului. Temperatura apei pentru baie trebuie sa fie de 37°C (pentru copiii prematuri, de 38°C). Temperatura apei în baite se poate aprecia cu cotul mamei sau folosind un termometru de apa. In apa copilul este afundat încetisor, sustinând capul copilului si spatele.

Dupa ce copilul a fost scaldat, el se clateste cu apa curata de 36-37°C, se usuca pielea cu un scutec calcat, uscarea se face dupa principiul sugativei, dar nu se sterge, ca sa nu traumatizam pielea copilului.
În cazul când copilul are solzi pe cap, înainte de baie se ung acesti solzi cu ulei fiert, apoi dupa baie se scot usurel cu un pieptene „tiganesc".

MASURI DE CALIRE
Frictionarea
Procedurile hidrice de calire încep de obicei la vârsta de 3-4 luni cu o stergere umeda, atenta si treptata. La început în decurs de 1,5-2 saptamâni pielea copilului se frictioneaza de 2 ori pe zi cu flanca uscata sau cu o tesatura din lâna pâna la înrosire. Dupa frictionarea uscata, începe cea umeda. Pentru aceasta se foloseste o manusa flausata. Ea se înmoaie în apa, se stoarce si se frictioneaza uniform unele sectoare ale pielii copilului, pe când celelalte se afla sub plapuma. Temperatura apei la început este de 35-36°C, treptat se micsoreaza pâna la 32-33°C, apoi în fiecare luna temperatura se micsoreaza cu un grad, însa nu mai jos de 30°C, deoarece poate duce la racirea copilului. Frictionarea se face de obicei dupa somnul de dimineata în decurs de 4-6 minute.

Plimbarile
E de dorit ca plimbarile sa se faca zilnic, în orice timp al anului. Aerul curat, putin rece îmbunatateste pofta de mâncare, somnul, în timpul verii, plimbarile încep imediat dupa ce copilul a fost externat din maternitate la domiciliu, iar iarna, de la 3-4 saptamâni de viata la o temperatura nu mai joasa de 10°C. Copilul este îmbracat în dependenta de temperatura mediului înconjurator. Fata copilului trebuie sa fie descoperita. Prima plimbare trebuie sa aiba o durata de 10 minute, dupa care durata se mareste cu câte 10-15 minute. Apoi durata depinde de temperatura mediului înconjurator, astfel nu trebuie sa depaseasca 2 ore în perioada de toamna-iarna. Plimbarile trebuie sa fie facute nu mai putin de 2-3 ori pe zi. Vara, copilul trebuie sa se afle la aer practic toata ziua.

Baile de aer
Contribuie la calirea organismului. Vara ele se fac la aer, iar iarna, în încapere. Indiferent unde se fac aceste bai, temperatura aerului nu trebuie sa fie mai joasa de 21-22°C. Baile de aer încep de la vârsta de 1-1,5 luni de viata, lasând copilul dezgolit timp de l -2 minute de 2-3 ori în zi. Apoi timpul baitei de aer se mareste treptat si la vârsta de 6 luni atinge 8-10 minute, iar la finele anului întâi de viata- 12-15 minute. În timpul baitei de aer pozitia copilului trebuie sa fie schimbata, paralel putem efectua masajul si gimnastica. Vara baitele de aer se fac la umbra, deoarece la copiii de pâna la l an razele solare directe pot provoca hipertermia solara, arsura pielii.

Masajul pentru copii
Masajul copilului este o masura importanta ce întareste legatura emotionala între copil si mama. Masajul pentru copil e o senzatie placuta, dupa el copilul este linistit si se relaxeaza, el se dezvolta bine si se simte satisfacut.

IGIENA COPILULUI
Toaleta plagii ombilicale (buricului)
Bontul ombilical se pastreaza, de obicei, timp de 7-10 zile dupa nastere. Sora de patronaj va va instrui în privinta îngrijirii ombilicului, pentru a preîntâmpina infectarea lui si caderea la termenul cuvenit. Cel mai important este uscarea bontului ombilical dupa fiecare scaldare. Când bontul ombilical va cadea, este necesara prelucrarea zilnica a plagii.

Toaleta igienica a fetei, gâtului, ombilicului, regiunii perineului (organele genitale)
Aceste parti se spala în primul rând si e de dorit cât mai frecvent. Spalarea copilului si toaleta intima trebuie sa devina o simpla procedura de dimineata si seara, care înlocuieste scaldarea, mai ales în primele 6 saptamâni, când nu va hotarâti sa scaldati copilul în baita. Este necesar ca în camera sa fie cald. Fierbeti apa pentru spalare, racoriti-o. Spalati-va mâinile. Aranjati copilul pe masuta de înfasare si dezbracati-l pâna la maiou.

ÎNGRIJIREA COPILULUI
Toate cele necesare pentru îngrijirea copilului la domiciliu trebuie sa fie procurate din timp. Camera unde se va afla copilul trebuie sa fie curata si uscata. Ea trebuie sa fie eliberata de obiectele care nu sunt necesare la momentul dat. Înainte de sosirea mamei si a nou-nascutului din maternitate, se va face curatenia generala a întregului apartament, dupa care se va face zilnic o dereticare umeda, la fiecare 3 ore se aeriseste odaia unde se afla copilul timp de 10-15 minute, mentinând temperatura în limitele 20-22°C, iar daca copilul este prematur - 22-24°C. În timpul cald al anului, fereastra trebuie sa fie permanent deschisa si în acest timp nu trebuie de pus copilului caciulita, în odaie nu trebuie sa fie mirosuri neplacute, nu se admite fumul de tigara.
Obiectele de îngrijire sunt plasate alaturi de patucul copilului si acoperite cu un servetel sau cu un tifon curat.

Obiectele necesare pentru ingrijirea copilului:
·    ulei steril
·    tifon steril
·    termometre pentru masurarea temperaturii corporale si a temperaturii apei
·    para de cauciuc pentru clistir
·    tub de evacuare a gazelor
·    foarfece
·    pipete-2-3
·    solutie de alcool (70%)
·    solutie de 3% de apa oxigenata, solutie de furacilina
·    solutie permanganat de caliu 5% sau solutie de 1% verde de briliant
Toate obiectele noi trebuie sa fie spalate si fierte. Hainutele se spala pe masura necesitatii si se calca cu fierul pe ambele parti. Hainele copilului pâna la vârsta de un an se spala numai cu sapun pentru copii.
Patuţul copilasului se plaseaza la un loc luminos si îndepartat de încalzitoare, usa, fereastra, ca copilul sa nu se afle în curent.
Toate obiectele care vin în contact cu copilul necesita dezinfectare: patuţul si salteaua se sterg cu solutie dezinfectata, instrumentele, sticlutele, pipetele, para de cauciuc pentru clistir se fierb nu mai putin de 20 de minute, biberoanele se fierb separat de obiectele de sticla.
Cel care îngrijeste de nou-nascut trebuie sa respecte strict toate regulile de igiena.
În special, o importanta mare o are curatenia mâinilor. Unghiile trebuie taiate scurt si sa fie curate. Dupa toaleta copilului, este necesar de a spala mâinile cu sapun si a le prelucra cu solutie dezinfectau ta. Pentru preîntâmpinarea raspândirii infectiei aerogene, se îmbraca o masca confectionata din tifon în 4 straturi

1. Prelucrarea ombilicului
Cu bumbac înmuiat în solutie alcoolica diluata stergeti atent plicele cutanate din jurul ombilicului. Uscati ombilicul cu un tampon curat. Pe alt tampon aplicati talc si înlaturati usurel ramasitele umede.

    
2. Toaleta ochilor si urechilor
Stergeti fiecare ochi din partea unghiului exterior spre cel interior, cu un tampon umezit în apa fiarta. Cu tampoane umezite, stergeti fiecare ureche. Nu încercati sa curatati conductul auditiv, stergeti numai pavilionul urechii. Apoi uscati cu prosopul.
    
3. Toaleta fetei, gâtului si mânutelor
La început stergeti gura si nasul, pentru a înlatura resturile de lapte uscat si saliva, apoi stergeti obrajii si fruntea. Cu un tampon umed curat, stergeti sub barbie si plicele gâtului. Cu un tampon curat si umed, stergeti subtioara, ridicati minutele astfel ca pliurile sa se întinda. Uscati bine. Desfaceti pumnii, stergeti bine palmele si între degete.

    
4. Toaleta intima
Cu un tampon steril si umed stergeti organele genitale si anusul. Regiunea perineului la fetite se sterge în directia anterior-posterior. La baietei nu întindeti prepuţul (piele încreţită care acoperă glandul penisului).
Dr. Ludmila Ciocîrla si Maria Vrînceanu