Procurarea hainelor pentru bebelusii nou nascuti

Procurarea hainulor pentru copilas
Hainutele copilului trebuie sa fie comode, din stofa naturala. Alegeti haina care se îmbraca si se spala usor. Nu folositi detergentii biologic activi, deoarece provoaca iritarea pielii. În prima jumatate de an, haina principala este combinezonul.
Alegeti un combinezon care este confectionat în cea mai mare parte din bumbac.

Combinezonul
Cel mai bun este cel cu butoane în fata si între picioruse, deoarece este mai usor de îmbracat. Manusile captusite nu sunt de dorit de la vârsta de trei luni -copilul trebuie sa-si cunoasca mâinile. Hainele strânse pot deforma oasele moi ale copilului, de aceea combinezonul trebuie sa fie liber.  
Combinezonul trebuie folosit în cazurile când plecati în ospetie, când faceti plimbari în aer liber pe timp racoros, când copilul doarme la veranda, afara la aer liber.
Combinezonul trebuie sa fie larg ca copilul sa se simta în el comod. De obicei, el se poate folosi pîna la vârsta de 2 anisori.

Combinezonul de vara
Îmbracat în combinezon cu mânecile scurte, copilului nu-i va fi cald. Fixatorul dintre picioare creeaza conditii pentru schimbarea scutecelor. Fixatorul nu trebuie sa fie prea strâns.

Bluzita
Trebuie sa fie din lânita, nu trebuie sa fie pufoasa si cu broderie, deoarece degetele copilului se pot traumatiza.

Caciulita împletita
În timpul rece sunt necesare caciulita împletita si manusile, iar vara, fesul.

Maioul si chilotii
Procurati maiou din bumbac, cu o despicatura mare la gât sau gulerasul „plic" cu mânecile largi.

Scurta si pantaloni - apara de frig si de vânt
Ciorapii trebuie sa fie liberi. Ciorapi din material sunt necesari în timpul rece când copilul înca nu merge.

De mentionat:
Evitati înfasarea strânsa a copilului, deoarece se deregleaza respiratia si circulatia sângelui, se deregleaza mentinerea caldurii si chiar se poate deregla si alimentatia copilului cu retinerea adaosului în greutate.

De la nastere copilul poate fi îmbracat liber cu folosirea maiourilor, chiloteilor, bluzitelor, în conformitate cu anotimpul. Imbracarea libera ofera copilului miscari permanente a mânutelor, picioarelor ce actioneaza pozitiv asupra dezvoltarii motorii si intelectuale. Folosirea „pampersilor" poate fi permanenta pâna la vârsta de sase luni, dupa vârsta de sase luni - în timpul somnului, în calatorie si în ospetie.

Dr. Ludmila Ciocîrla si Maria Vrînceanu