Adultul din preajma copilului nou nascut. Jocul si jucariile pentru bebelus

Adultul din preajma copilului
Copilul cunoaste lumea cu ajutorul adultului, în aceasta perioada a vietii micutul are nevoie de un adult:
·    afectuos, dragastos;
·    întelegator;
·    bun;
·    echilibrat;
·    atent;
·    partener, care l-ar învata sa cunoasca si sa actioneze cu obiectele/jucariile din lumea înconjuratoare, sa învete sa râda, sa comunice, sa construiasca, sa cunoasca...

Adultul trebuie sa-i asigure copilului:
·    securitate, protectie si îngrijire maxima;
·    conditii optime de dezvoltare psihica;
·    sustinere afectiva verbala.

Exista o legitate: cu cât mai multa atentie acordati copilului dvs., cu cât mai multa stimulare capata copilul, cu atlt mai bine el se dezvolta atât în plan psihofizic, cât si în plan psihosocial si intelectual. Dumneavoastra sunteti izvorul din care "se adapa" copilul si cunoaste lumea. Trebuie sa fiti cu copilul cât mai deschisa. Nu va leneviti, ocupati-va mai mult cu copilul. Vorbiti cu el, cântati-i, si nu numai cântece de leagan, aratati-i jucarii, numiti obiecte,
destinatii ale acestora, culori, forme, modalitati de manipulare etc.

Jocul pentru copil este amuzament, placere, dar si traire, descoperire (noutate), cercetare si, fireste, învatare. Dând copilului diverse jucarii, numiti-le. Memorizând cuvinte si semnificatii ale acestora (micutii au o plasticitate a creierului foarte mare si de aici posibilitati de învatare enorme), copilul va învata foarte curînd si sa vorbeasca.

Dându-i o jucarie copilului, aratati-i si cum sa se joace cu ea. Apoi lasati-l pe copil sa se joace singur. Stimulati copilul sa se joace de sine statator. Independenta în joc dezvolta fantezia si creativitatea -- momente centrale în intelectul copilului, în timpul jocului nimic nu trebuie sa-l distraga pe copil -el trebuie sa se concentreze si sa se joace linistit.

Nu încurcati/nu va amestecati în jocul copilului. Copilul care s-a deprins sa se joace de sine statator va creste o personalitate independenta.

Retineti:
- jocurile cu copilul
, pe lânga faptul ca dezvolta fizicul si intelectul
copilului, stabilesc un contact emotional foarte strâns între mama si copil,
copil-tata. Astfel de contacte sunt baza relatiilor ulterioare cu copilul de
dragoste, respect, colaborare.
Jucariile sunt foarte necesare pentru dezvoltarea fizica si psihica normala a copilului
Varianta ideala sunt jucariile din masa plastica, guma si cele din lemn (cu marginile rotunjite). Se exclud jucariile marunte, cele cu colturi ascutite, precum si cele demontabile (elementele mici ale carora copilul poate sa le înghita, daca le duce la gura, sau sa le vâre în nari, precum mozaicul marunt). Selectati pentru copil jucarii de diferite forme si culori, de o gama coloristica aprinsa, jucarii polifunctionale.

Selectati jucariile în conformitate cu vârsta:

-pentru 2-6 luni -jucarii sunatoare, cele care reprezinta animale, pasari, chipuri/ fete de oameni.
 In a doua jumatate a anului îi pot fi date cuburi, masinute, jucarii demontabile (diverse piramide, „matrioska", incastre, mozaicuri simple), jucarii mecanice, diverse cutioare (pentru care toti copiii au o predilectie deosebita), imagini decupate (puzzle).

Interesul pentru jucarie este foarte important.
Schimbati periodic jucariile. Daca ati observat ca micutul a devenit indiferent fata de o anume jucarie, ascundeti-o si dati-i alta. Peste o saptamîna, când i-o veti arata din nou, el o va percepe ca pe una noua.
Spalati cât de des posibil jucariile cu sapun, în prima jumatate a anului, zilnic. Pastrati jucariile sub un scutec pentru ca sa nu se aseze praful pe ele (mai ales în perioada 3-6 luni).
· Fiti un bun partener pentru copil. Oricând sunteti alaturi de copil fiti prietenos cu el. Vorbiti-i într-o maniera linistita, calma. Copilul va întelege cât de mult însemnati unul pentru celalalt în fiecare moment. Când îl luati în brate si îl mângâiati, când faceti zgomote nostime ca sa-l distrati, când îi aratati convingerea dvs. ca el este cel mai minunat copil din lume, îi oferiti de fapt ceea ce are nevoie spiritul lui ca sa se dezvolte si sa se împlineasca, asa cum laptele ajuta la cresterea si la dezvoltarea fizica sanatoasa.

  Bucurati-vă de copil. Fiecare copil are nevoie sa-i zâmbiti, sa-l mângâiati usor si dragastos, sa va jucati cu el. De toate acestea el are nevoie tot atât de mult ca de aer si de mâncare. Copilul care nu e iubit va fi rece si neafectuos când va creste mare; dragostea e cea care face fiintele umane sa se bucure de viata. Nu va fie frica sa-i oferiti ceea ce va cere. Bucura-te de copil asa cum e el -astfel va creste si se va dezvolta în cel mai bun mod. Nu va temeti sa luati copilul în brate din motivul de a nu-l alinta. El trebuie luat în brate si cât mai des (atât de mama, cât si de tata), purtat la piept, pe partea stânga, a inimii, cu fata spre umarul stâng al dvs. în pozitie semiverticala. Contactul energetic, care se stabileste între mama si copil, tata si copil, favorizeaza sanatatea copilului si întregeste cunoasterea lumii de catre el.

·    Nu cereti de la copil prea mult. Fiti cu el linistita, exigenta dar cumpatata.
·    Nu strigati niciodata la copil daca nu vreti ca copilul dvs. sa creasca nervos si speriat.
Nu va certati în prezenta copilului: acestuia îi este daunator sa auda certuri.
·   In anturajul copilului trebuie sa predomine calmul aceasta este conditia obligatorie pentru dezvoltarea unui psihic normal, sanatos, echilibrat al copilului, încercati sa vorbiti cu copilul cu voce serioasa, dar linistita, duioasa, tandra, fara a-l dezmierda/alinta prea tare. Alintarea excesiva poate duce la formarea unui caracter capricios. Copilul se simte mai în siguranta atunci când vede/simte ca sunteti linistita. În caz contrar el va sesiza repede ca sunteti nelinistita, ca ceva va deranjeaza si va simti el însusi un disconfort.
Dr. Ludmila Ciocîrla