Ingrijirea inainte de sarcina

Îngrijirea înainte de sarcină

Planificarea. Soţii şi soţiile trebuie să stabilească împreună câţi copii vor să aibă. În ţările în curs de dezvoltare pot fi văzute frecvent mame care alăptează, dar care sunt deja gravide. Printr-o planificare şi analizare atentă a situaţiei, perioada dintre naşteri se poate prelungi, oferindu-i-se astfel femeii posibilitatea de a se reface după naştere.

Alimentaţia. Coalition for Positive Outcomes in Pregnancy (o uniune de organizaţii pentru îmbunătăţirea asistenţei prenatale) susţine că, înainte de a rămâne însărcinată, o femeie are nevoie de cel puţin patru luni pentru a-şi reveni în urma expunerii la anumite substanţe nocive şi pentru a-şi forma o rezervă suficientă de substanţe nutritive. De pildă, riscul naşterii unui copil cu spina bifida, malformaţie cauzată de sutura defectuoasă a tubului neural, se reduce considerabil dacă femeia gravidă are o rezervă bogată de acid folic. Întrucât tubul neural al embrionului se închide între cea de-a 24-a şi cea de-a 28-a zi de la concepţie, deci cu mult înainte ca majoritatea femeilor să-şi dea seama că sunt gravide, unele femei care vor să rămână însărcinate iau acid folic.

Fierul este o altă substanţă nutritivă importantă. De fapt, necesarul de fier se dublează în perioada sarcinii. Dacă rezerva de fier a viitoarei mame este scăzută, aşa cum se întâmplă în cazul multor femei din ţările în curs de dezvoltare, se poate instala anemia feriprivă. Acest deficit poate fi agravat de sarcinile succesive, deoarece organismul nu are timp să-şi refacă rezerva de fier între naşteri.

Vârsta. Riscul morţii în cazul fetelor însărcinate sub 16 ani este cu 60 la sută mai mare decât al celor peste 20 de ani. În acelaşi timp însă, femeile peste 35 de ani sunt mai expuse riscului de a da naştere unor copii cu anomalii congenitale, cum este sindromul Down.

Mamele prea tinere sau prea în vârstă pentru a da naştere la copii sunt mai predispuse la preeclampsie. Această afecţiune, caracterizată prin apariţia după cea de-a 20-a săptămână de sarcină a hipertensiunii arteriale însoţite de edeme şi de prezenţa în exces a proteinelor în urină, măreşte pericolul morţii mamei şi a copilului.

Infecţiile. Infecţiile urinare, cervicovaginale şi gastrointestinale se pot agrava pe parcursul sarcinii şi pot mări riscul unei naşteri premature şi al apariţiei preeclampsiei. Cel mai bine este ca orice infecţie să fie tratată înainte de sarcină.