Proteinele in hrana bebelusului

Carnea reprezinta pentru copii o sursa proteica deosebita. Utilizarea proteica neta cea mai mare o au proteinele din laptele mamei (100%), urmate de proteinele din ou (90%), din carne de vaca (84%), peste (88%), lapte de vaca (75%), proteine vegetale (50%). Proteinele continute in carne cuprind toti acizii aminati esentiali. Carnea este lipsita de glucide, iar ficatul este bogat in glicogen si vitamina A. Carnurile slabe contin multe saruri minerale. Carnea are putin fier si calciu dar este bogata in fosfor. Ea este saraca in vitamine. Carnea poate fi oferita sugarului sub diferite forme: bulion sau supe de carne, carne fiarta si tocata amestecata in supa sau pireu de legume, perisoare sau rasol, la gratar sau prajita in grasime, chiftele. Carnea de vita sau pasare, fiarta sau tocata marunt, amestecata cu supa de zarzavat sau frecata cu piureul de legume, poate fi administrata progresiv, de la varsta de patru-cinci luni, de trei-patru ori pe saptamana, cate 25-30g.Supa de carne de vita, pasare sau oase, cu adaos de grasimi vegetale, in alternanta cu supa de zarzavat se poate da de la varsta de cinci-cinci luni si jumatate.Carnea proaspata de peste, fiarta sau fripta, se poate da sugarului dupa varsta de opt-zece luni. Ficatul fript, creierul fript si pasat, in amestec cu piureul de legume, pot fi introduse in alimentatie de la varsta de opt-zece luni, iar perisoarele de carne – in supa sau ciorbita acrita cu bors sau lamaie – pot fi administrate dupa opt-noua luni.Chiftelutele din carne si zarzavat se pot da dupa varsta de un an, sunca de praga dupa zece luni, un an, iar carnea de porc sau berbec poate intra in alimentatia copilului doar dupa doi ani si jumatate.Ouale sunt bogate in vitamine cu mare valoare biologica.

Grasimile se gasesc in galbenus sub forma emulsionata, usor digerabile si asimilabile. Proteinele contin toti acizii aminati esentiali. Oul contine mult fier, dar putin calciu si este lipsit de glucide. In galbenus se gasesc vitaminele liposolubile A, D, E, precum si vitaminele B1 si B2.Sugarului i se poate administra din ou numai galbenusul fiert si rascopt, frecat in supa sau piure, de la varsta de patru-cinci luni. Sugarul va putea manca doua, apoi trei galbenusuri pe saptamana, la masa de ora 14.00, alternand cu carnea. Initial, se va incepe cu un sfert de galbenus, crescandu-se traptat la o treime, apoi la jumatate, pana la un galbenus intreg.Albusul de ou se recomanda in alimentatia copilului de peste un an. Zilnic oul va putea fi administrat, inglobat in diverse preparate. Inceperea diversificarii solicita respectarea riguroasa a orarului de mese: cinci mese la interval de patru ore, cu pauza de noapte de opt ore. Orarul meselor poate fi urmatorul: 6.00, 10.00, 14.00, 18.00, 22.00.