Afectiuni cardio-vasculare: Prepararea sosurilor pentru bolnavii de inima

Sosurile sint preparatele culinar fluide (usor viscoase) alcatuite dintr-o grasime si diverse adaosuri ca: bulionul de carne, de legume, gelul de amidon (faina), bulionul sau sucul de rosii, mustar, condimente. Grasimea indicata cardiacului este cea vegetala -uleiul de soia, uleiul de germeni de porumb, uleiul de dovleac, de floarea-soarelui, de masline - acestea asigurind un aport important de acizi grasi polinesaturati - esentiali pentru organism si avind rol echilibrat in metabolismul lipidelor. Margarinele sint grasimi mixte (grasimi alimentare si uleiuri vegetale) la care se adauga lapte, galbenus de ou, caroten, vitamina A+D2 ; au o valoare calorica ridicata 750 cal la 100 g. Rintasul - neigienic - rezultat prin prajirea fainii in grasime incinsa (care cel mai adesea contine si ceapa prajita), confera o savoare deosebita preparatelor culinar, foarte apreciata pentru consumatori, dar in acelasi timp foarte daunatoare pentru sanatate, datorita compusilor formati din degradarea termica a grasimii.