Tratamentul afectiunilor nasului

Tratamentul afectiunilor nasului

In zilele noastre sint foarte multe cazuri de rinite si de sinuzite. Acestea nu sint usor de tratat, medicamentele existente incercind deblocarea nasului, a sinusurilor.

Nasul are legatura cu plaminii. In momentul in care energia plaminilor este insuficienta sau este in exces, vor aparea modificari patologice la nivelul nasului.

De aceea, atunci cind se trateaza problemele nasului este necesara cunoasterea situatiei energetice de la nivelul plaminilor. Nara stinga are legatura cu plaminul sting, iar nara dreapta cu plaminul drept. In partea in care a patruns vintul, caldura sau raceala se va observa obstructia nazala.

Pentru a rezolva obstructia nazala este necesara mentinerea unei palme, cu centrul indreptat catre plaminul afectat, centrul palmei fiind situat la o distanta egala cu aproximativ 10 centimetri de corp, cealalta palma este indreptata catre nara obstructionata, distanta dintre palma si corp fiind de aproximativ 20 - 30 centimetri. Se mentin palmele astfel timp de 5 - 7 minute, de 2 - 3 ori pe zi.

Se mai intilneste deseori si situatia in care nasul curge incontinuu, el avind secretii abundente.

Aceste secretii ajung si in zona creierului. Daca acest lucru dureaza mai mult timp, atunci apar dureri de cap, in zona creierului. Pentru rezolvarea problemei este necesara urcarea energiei plaminilor catre zona nasului si coborirea umezelii de la nivelul creierului.

Pentru copii ce au narile foarte rosii se recomanda reglarea, curatarea stomacului, deoarece focul din stomac, datorat alimentatiei, este prea puternic, el urcind spre zona capului. In acest sens este necesara imaginarea apei unei cascade ce curge incontinuu, spalind zona stomacului.

Rinita cronica

In aceasta afectiune una sau ambele nari sint obstructionate.

In situatia in care una din nari este obstructionata se va mentine virful degetului aratator al palmei ce corespunde partii pe care se afla nara respectiva (aratatorul sting pentru nara stinga sau aratatorul drept pentru nara dreapta) indreptat spre sinusul maxilar al narii obstructionate (aflat in partea laterala a narii).

In situatia in care ambele nari sint obstructionate se vor tine virfurile degetului aratator si al celui mijlociu indreptate spre cele doua sinusuri maxilare.

In ambele cazuri distanta dintre virfurile degetelor si fata de corp este de aproximativ 5 centimetri.

Aceasta modalitate de mentinere a degetelor produce o activare a celulelor nasului, producind, conform medicinei traditionale chinezesti, o deblocare a energiei si a singelui. Deblocind energia si singele se va disipa puterea care stagna si va fi vindecata rinita cronica si rinosinusita.

Rinita acuta

Aceasta isi are originea in focul plaminilor. De aceea, mai intii trebuie descarcat focul plaminilor.

Pentru a produce acest rezultat se va mentine o palma cu centrul indreptat spre plamini, la o distanta de aproximativ 10 centimetri. Celalalt brat se va tine, indoit din cot, in partea laterala a trunchiului ce-i corespunde, virfurile degetelor fiind indreptate catre in fata.

Daca cel bolnav are si febra, atunci virfurile degetelor palmei ce este tinuta in partea laterala a corpului vor fi extinse. Prin aceasta modalitate de mentinere a palmelor se va descarca foarte rapid focul din plamini.

Aceasta modalitate de mentinere a palmelor vindeca si raceala. Mentinind palmele in acest mod 3 - 5 minute, va aparea transpiratia si problema va disparea.

Dupa ce se descarca focul din plamini, prin aceasta modalitate de mentinere a palmelor, se vor mentine virfurile degetelor indreptate spre sinusurile maxilare, rezultatele obtinute fiind mult mai bune decit in situatia in care se va recurge numai la stimularea celulelor din zona sinusurilor maxilare.

Sinuzita

Conform medicinei traditionale chinezesti, atunci cind nasul curge o perioada indelungata, persoana respectiva are insuficienta energetica. Qigong-ul vine sa detalieze un pic problema, specificind faptul ca insuficienta energetica se manifesta mai ales la nivelul zonei Yintang (la jumatatea distantei dintre sprincene).

In cazul sinuzitei in care singurul simptom este cel al obstructiei nasului se foloseste cu rezultate foarte bune urmatoarea metoda: se va tine virful degetului aratator indreptat spre baza narii obstructionate.

In general, pentru tratarea sinuzitei se va actiona asupra cimpului plaminilor. Concret, pe expiratie va ginditi ca imaginea plaminilor iese in exteriorul corpului, pe inspiratie ea revine in interiorul corpului. Acest exercitiu se va executa de doua ori pe zi, timp de 10 minute de fiecare data.

De asemenea, pentru tratarea sinuzitei se va mentine o palma la nivelul zonei Yintang, la o distanta de aproximativ 30 de centimetri de cap. Aici exista o cerinta ce trebuie neaparat respectata: baza degetului aratator se va tine usor indreptata spre exterior, in timp ce baza degetului mic se va tine usor indreptata spre interior. De asemenea, palma va fi orientata usor catre in sus. Se va mentine astfel palma timp de 3 - 5 minute, de doua ori pe zi.

Pozitia palmei este foarte importanta. Puteti vedea ca modificind un pic pozitia palmei vor aparea alte transformari, fiind schimbata directia de deplasare a energiei. Inchiderea si deschiderea la nivel celular sint foarte importante: amplificind functia de inchidere si deschidere a celulelor pe o anumita directie (in cazul nostru catre in sus) energia se va deplasa catre acea zona.

Maestru Qigong Cezar Culda