Tratamentul fitobalnear

Tratamentul fitobalnear

Baile de plante medicinale si aromatice actioneaza la nivelul tegumentelor prin substantele active pe care le contin si care se resorb partial prin epiderma si o parte pe cale respiratorie, datorita antrenarii in special a uleiurilor volatile prin vaporii care se degaja pe timpul baii.

In formulele retetelor fitobalnealogice se recomanda plante care contin uleiuri volatile, taninuri, substante cu actiune dezinfectanta, calmanta si emolienta.

Se recomanda ca aplicarea fitobalnealogiei sa fie asociata cu tratamentul intern fitoterapeutic si cu toate celelalte procedee naturale descrise in lucrare.

Tegumentele sint destul de permeabile pentru numeroase substante active existente in plante; astfel acestea pot ajunge in zone subiacente, uneori de mare profunzime, ceea ce justifica utilizarea lor in numeroase afectiuni inclusiv in cele ale aparatului respirator. Substantele active din plante pot penetra in spatiile intracelulare; in acest mod ele sint transportate de curentul sanguin in intreg organismul si prin aceasta se justifica eficienta bailor cu plante si in numeroase boli interne.

In ceea ce priveste prepararea bailor fitobalneologice, sint mai multe procedee. Cel mai simplu este urmatorul: intr-un saculet de tifon se pune cantitatea de amestec de plante din formula recomandata. Se umecteaza bine saculetul cu plante cu apa calda.

Dupa 10 minute se prepara o infuzie sau decoct in 3-5 litri de apa. Cind este inca fierbinte infuzia sau decoctul cu saculet cu tot se aduc in cada de baie umpluta trei sferturi cu apa calda. In timpul baii se stoarce din cind in cind saculetul.

Un alt mod de preparare a bailor fitobalneologice, dar mai costisitor, este prepararea unui amestec de uleiuri volatile in alcool de 87-90 de grade din care se toarna in apa de baie cantitatea prevazuta in prospect. Acest procedeu este mai comod de realizat, dar prezinta dezavantajul ca se valorifica numai uleiurile volatile din plante fara a tine seama de celelalte substante active care exista in plante.

In continuare dam o formula de ceai fitobalneologic recomandat in special in bronsitele cronice, in bronhopneumopatii si in astmul bronsic:

muguri de conifere 100 g; l menta, planta intreaga 50 g; flori de coada soricelului 50 g; l sulfina 30 g; l sovirf 90 g; l busuioc 20 g; l fructe de ienupar 10 g.

Din acest amestec se prepara o infuzie dupa ce plantele au fost introduse intr-un saculet de tifon, la 5 litri de apa. Dupa 10 minute atit saculetul de tifon, cit si toata cantitatea de apa se introduc in baie.

Se recomanda 2-3 bai saptaminal.

ulei de brad sau pin 5 ml; l ulei de levantica 5 ml; l ulei de menta 5 ml; l esenta de portocale 10 ml; l alcool de 90 de grade 75 ml.

Din acest amestec sint suficienti 30 ml pentru o baie la cada. Se recomanda 2-3 bai saptaminal.

Elena Chitimia si Ovidiu Bojor