Tehnici in mozaic

Tehnici in mozaic
Balneologie

Din antichitate sint cunoscute efectele binefacatoare ale factorilor naturali de mediu: clima, altitudinea, apele termale, apele minerale, helio si talasoterapia (helio=soare, talaso=val).

Este suficient sa amintim statiunea Herculanum (Baile Herculane), unde au fost primele amenajari executate de romani.

Cercetari incepute inca din secolul al XIX-lea au descoperit multiple localitati situate in special in zona subcarpatica - daca ne referim doar la Romania si alte vestite locuri cum ar fi: Karlovy-Vary, Baden Baden (Cehoslovacia); Vichy, Céléstins (Franta), Sprudel (Germania), Montecatinni (Italia) etc.

In afara actiunii directe asupra organismului – benefice prin reechilibrare electrolitica gratie substantelor minerale continute in apele minerale, aerul nepoluat, procedurile fizioterapeutice si altele ajutatoare practicate in fiecare statiune in functie de profil, este salutara si asa numita scoatere din mediu, adica schimbarea mediului in care sintem obligati sa vietuim in cursul anului prin natura lucrurilor: familie, profesie, proprietate etc. – mediu care in general este stresant fie prin suprasolicitare, fie prin monotonie.

La multe persoane, inca din prima tinerete se anunta prin simptome (semne) minore viitoarele boli. Sa le folosim ca semnale de alarma spre a preveni instalarea sau a prelungi cit mai mult starea de sanatate.

In functie de aceste semne care privesc fie aparatul respirator, cardiovascular (boli de inima), digestiv (boli de stomac, intestin, colecist, ficat) sau urogenitale (infectii urinare, glomerulonefrite, litiaza (pietre la rinichi etc.) este bine sa cunoastem statiunile balneoclimaterice si profilul lor pentru a petrece o perioada de minimum doua saptamini in cea mai indicata pentru noi.

In acest articol nu facem nimic altceva decit sa atragem atentia asupra importantei si rolului binefacator al acestor factori naturali, raminind ca dvs. sa urmati indicatiile medicului specialist cind este cazul, iar odata ajunsi in statiune, in functie de boala de baza si eventual de alte afectiuni secundare, medicul balneolog va va stabili tratamentul si procedurile cele mai adecvate.

Subliniem ca exista si contraindicatii ale acestui tip de tratament. Deci nu vom spune: a fost X in statiune si i-a facut bine, ma duc si eu.

Chiar cind sinteti sanatos si mergeti intr-o statiune balneara in scop de prevenire a imbolnavirii si intretinere a sanatatii este bine sa consultati medicul statiunii pentru a nu initia un tratament – singur – la intimplare si a va strica echilibrul intern!

In acest caz drumetiile, gimnastica, expunerea la soare, undele electromagnetice din atmosfera, ionii negativi la care se adauga si cura de ape minerale, dupa indicatiile medicale, va vor face bine cu siguranta.

Nu trebuie neglijate nici baile locale sau generale cu plante medicinale si aromatice care, dupa cum vom vedea, isi aduc si ele aportul la restabilirea bolilor aparatului respirator.