Ce este bulimia

Ce este bulimia

Abia in ultimii 30 de ani bulimia este recunoscuta de catre doctori ca fiind o boala a digestiei pe drept. Termenul insusi inseamna foame de bou. Foamea este o nevoie functionala care nu poate fi satisfacuta doar prin mincare. Dupa o cantitate mare de mincare pentru a umple golul din stomac persoana va elimina imediat mincarea pe care a inghitit-o vomitind sau luind laxative ori va arde caloriile prin exercitii. Aceasta este o incercare pentru a preveni luarea in greutate. Bulimia este greu de depistat deoarece adesea persoanele nu scad asa usor in greutate. Chiar persoanele apropiate nu-si vor da seama si asa boala poate ramine ani de zile nedepistata.


Simptome

O persoana este predispusa la aceasta boala incepind cu virsta de 20 de ani. Inainte se poate sa fi avut anorexie. Aceasta se intimpla citeodata deoarece oamenii cred ca bulimia ii ajuta sa tina cura de slabire dupa multe incercari care au esuat.

Semne fizice ale bulimiei

- Frecvente schimbari de greutate

- A merge la toaleta dupa masa pentru a vomita mincarea inghitita

- Dureri de git si dinti cariati cauzate de vomitaturi excesive

- Umflarea glandelor salivare facind fata mult mai rotunda

- Starea proasta a pielii

- Menstruatii neregulate

- Pasivitate si oboseala

Simptome psihologice ale bulimiei

- Pofta necontrolate de a minca mari cantitati de mincare

- O obsesie fata de mincare

- Deformarea perceptiei greutatii si a formei corpului

- Comportament afectiv si oscilatie a dispozitiilor

- Anxietate si depresie; incredere in sine scazuta, rusine si vina

- Izolare, neajutorare si insingurare

Simptome comportamentale ale bulimiei

- Voma

- Folosirea excesiva a laxativelor

- Perioade de post

- Exercitii excesive

- Discretie si incapatinare pentru a fi sociabil

- Boala de a face cumparaturi, sume mari de bani cheltuite pe mincare

- Disparitia mincarii intr-un mod misterios

O persoana poate incearca sa se confrunte cu dificulati emotionale sau sa usureze incordarea, dar asta poate scapa foarte usor de sub control. Mincarea pe care o maninca are foarte multe calorii, carbohidrati si grasimi, iar in anumite circumstante persoanele pot recurge la a minca hrana inghetata. Pe masura ce el sau ea a mincat mult, sentimentele de vinovatie si de rusine ii coplesesc. Disperati, ei vomita sau iau laxative pentru a se curati de tot ceea ce au consumat. Din acest punct de vedere, unii oameni spun ca se simt usurati si fizic, si psihic. Acest ciclu poate tine durerea interioara si nefericirea departe – dar numai pentru putin timp. Frecventa acestor cicluri bulimice va varia de la o persoana la alta. Unii vor suferi cite un episod la citeva luni, pe cind altii, care sint mai bolnavi, se pot curata de mai multe ori pe zi. Unele persoane pot vomita automat dupa ce maninca orice. Altii pot minca precum niste oameni normali, dar in privat sa fie bulimici. Multi nu privesc boala lor ca pe o problema, pe cind altii dispera si le este teama de ciclul vicios si necontrolat in care sint.

Simptome generale

- A minca mult mai repede ca de obicei

- A minca pina se simt neconfortabil din cauza cantitatii mari de mincare

- A minca foarte mult atunci cind nu au senzatia de foame

- A minca singuri simtindu-se jenati de cantitatile mari de alimente pe care le consuma

- A se simti jenati, deprimati si vinovati

- A nu fi in stare sa se curete singuri de mincarea consumata

Efectele de durata ale bulimiei

Intr-un mod similar cu anorexia, bulimia poate pune stapinire pe viata oamenilor, sa-i aduca la disperare si sa-i faca sa se simta prinsi in cursa. Mincind intr-un mod ciudat si pierderea dramatica de fluide poate provoca probleme psihice serioase, care pot fi rezolvate o data ce corpul este hranit intr-un mod regulat si moderat. Desi pericolele provocate de anorexie sint mai aparente din cauza pierderii in greutate si chiar foarte mari, bulimia poate fi fatala in cazuri extreme conducind de exemplu, la un atac de inima. Cantitatile periculos de scazute ale mineralelor esentiale din corp pot afecta semnificativ sau fatal activitatea organelor interne vitale. Alte pericole cauzate de bulimie sint ruperea stomacului, inecarea si uzura smaltului dintilor.

Documentar de Florentina Bajenescu