De la dureri de dinti la cosmetica dentara

De la dureri de dinti la cosmetica dentara

Interviu cu dr. Lucretia Pana, medic stomatolog

Va vizitati cu regularitate medicul stomatolog? Daca da, procedati foarte corect. Dantura sanatoasa este foarte importanta pentru starea generala fizica si psihica a organismului. Pentru a preveni durerile siciitoare ale dintilor cariati, pierderea dintilor sau chiar pentru a fi sic, lasati teama deoparte si adresati-va medicului stomatolog. Persoanele preocupate de aspectul dintilor au la dispozitie albirea danturii sau pentru un plus de fantezie pot opta pentru aplicarea unei bijuterii, fenomenul cosmeticii dentare cunoscind o dezvoltare spectaculoasa. Despre toate acestea am discutat cu dr. Lucretia Pana, medic stomatolog la cabinetul stomatologic Panadent.

– Care sint cele mai frecvente cazuri pe care le intilniti in practica de zi cu zi de la clinica dumneavoastra?

– Cele mai frecvente cazuri cu care ne confruntam in clinica noastra, din pacate, sint cariile complicate ajunse pina la abcese, cazuri aproape irecuperabile, si aceasta doar din cauza neglijentei pacientilor. In tara noastra nu exista un program de profilaxie bine pus la punct. Pacientul nu stie ca este obligatoriu sa se spele pe dinti de doua ori pe zi, dimineata si seara. Periajul trebuie sa dureze 3-5 minute, altfel nu este eficient.

Periuta de dinti trebuie aleasa dupa asperitate, diferita la fiecare pacient. De asemenea, periutele trebuie schimbate la un interval de cel mult 3 luni, pentru ca ele se uzeaza. Alte afectiuni dentare pe care le intilnim frecvent sint cazurile de paradontoze.

– Ce este paradontoza?

– Paradontoza este o boala a membranei periodontale si se manifesta cel mai des prin pierderea precoce a dintilor. Este o boala a gingiei cu consecinte grave.

– Din ce cauze apare paradontoza?

– Paradontoza se instaleaza in primul rind din cauza unui periaj incorect, ineficient, iar pe dinti se va acumula un strat de placa bacteriana care prin aport continuu va forma tartrul dentar care va indeparta gingia de dinte si, in cele din urma, gingia care inveleste dintele este distrusa si formeaza goluri care vor fi acoperite de aceasta placa. Astfel sint atacati dintii, inclusiv radacina lor si uneori chiar si osul, maxilar sau mandibula. Rezulta astfel o mobilitate prin care dintii se pierd.

– Ce ar trebui sa faca oamenii pentru a nu ajunge la aceasta situatie grava?

– Profilaxia este cea mai importanta. Aceasta inseamna periaj corect, consum de fructe si legume proaspete pentru a indeparta placa prin masticatie, dar aportul cel mai important il aduce stomatologul prin control periodic la 6 luni, moment in care el va depista prezenta tartrului si il va indeparta prin detartraj si periaj profesional. Daca aceasta boala este datorata sistemului imunitar, se vor aplica tratamente in consecinta, prin imunostimulatori (de exemplu, Cantastim, Coenzima Q10 etc.) si vitaminoterapie, iar in cabinetul nostru si prin tratamentul antiinflamator cu laser, in ultimul stadiu aplicindu-se tratamentul chirurgical. In principiu, aceasta boala nu poate fi tratata, dar ea poate fi stopata din evolutie.

– In ce consta periajul profesional si tratamentul antiinflamator cu laser?

– Periajul profesional este periajul executat in cabinetul stomatologic, cu o pasta de detartraj si o periuta speciala, adaptata la viteza conventionala, pentru a netezi suprafata detartrata. Tratamentul antiinflamator reduce inflamatia la nivelul gingiei, cu ajutorul undelor laser, crescind rezistenta barierei gingivale impotriva factorilor nocivi.

– Ati afirmat ca aparitia cariilor se datoreaza si neglijentei pacientilor. Este foarte importanta activitatea de educare si informare a populatiei in scopul prevenirii aparitiei problemelor legate de dantura. Cum ar trebui sa se comporte ei insisi, precum si fata de copiii lor pentru a-i deprinde cu respectarea igienei bucale corespunzatoare?

– Inca de la virste fragede, parintii ar trebui sa-si educe copiii astfel incit periajul dentar sa devina o obisnuinta. Chiar dupa aparitia primilor dintisori la sugari, mama poate realiza igiena acestora cu o compresa aplicata pe deget, inmuiata in ceai de musetel si astfel sa curete dintii. La aproximativ 2 ani, cind copilul are aproape toti dintii de lapte, parintii il pot trimite sa se spele singur pe dinti. La aceasta virsta fiind perioada imitatiilor, copilul ii vede pe parinti spalindu-si dintii si ii poate imita, la inceput in joaca si apoi din ce in ce mai serios. In alta ordine de idei, ar trebui sa se puna accent pe educatia de realizare a igienei bucale in scoli si cu aceasta s-ar preveni aparitia cariilor pe dintii definitivi care incep sa apara la 6 ani, dentitia mixta fiind cea mai afectata. Pe de alta parte, daca nu putem realiza periajul dupa mesele din timpul zilei, sint recomandate clatitul gurii cu putere, ata dentara, apele de gura, dar nici intr-un caz scobitorile.

– Guma de mestecat ne poate ajuta in acest sens?

– Guma de mestecat este utila cu conditia sa fie mestecata in timpul cit isi pastreaza proprietatile, adica nu mai mult de 10 minute.

– Exista mitul potrivit caruia daca se efectueaza o lucrare dentara fixa, sint afectati negativ dintii. Este adevarat?

– Efectuarea unei lucrari dentare presupune o lipsa dentara (bresa). In acest caz, dintii care limiteaza bresa vor migra spre spatiul ramas liber pentru a-si intilni antagonistii si vecinii. Pentru a nu se realiza aceasta migrare care in final va afecta intreaga ocluzie dentara (muscatura), se realizeaza aceste lucrari dentare avind ca stilpi dintii limitrofi bresei. Acesti dinti nu vor fi afectati negativ, mai degraba ei vor fi opriti din aceasta migrare si ocluzia va fi astfel stabilizata.

– Ce fel de lucrari dentare executati in cadrul cabinetului dumneavoastra?

– In cabinet executam toate tipurile de lucrari dentare, de la lucrari fixe la lucrari mobile, cu portelan (ceramica), compozit, lucrari semifizionomice, proteze dentare, lucrari pe implanturi si toate varietatile de lucrari.

– Cum trebuie ingrijita o lucrare dentara?

– Lucrarile dentare au nevoie de o atentie speciala, mai riguroasa decit la dintii naturali, deoarece resturile alimentare se vor depune cu preponderenta pe lucrari. Din aceasta cauza, periajul va dura mai mult timp pentru lucrarile dentare. Exista periute speciale pentru lucrari, periute interdentare. In cazul unor asemenea lucrari, controlul stomatologic este obligatoriu din 6 in 6 luni.

– Care este diferenta dintre lucrarile dentare fixe si cele mobile?

– Lucrarile mobile sint protezele dentare totale sau partiale, ele fiind apanajul virstei mai inaintate. Lucrarile fixe se cimenteaza pe dinti. Ele presupun existenta unor bonturi dentare.

– Cosmetica dentara este un domeniu ce intereseaza multe persoane. Ce servicii oferiti persoanelor care doresc sa apeleze la aceasta metoda de infrumusetare?

– In cabinet realizez tratamente de albire a dintilor printr-o metoda rapida de aplicare a unei substante cu efecte vizibile dupa prima sedinta, iar tratamentul continuindu-se pina la obtinerea efectului dorit de pacient. Aceasta metoda este noninvaziva, realizindu-se pe acelasi principiu ca si decolorarea parului, fiind afectat doar pigmetul din smalt. Aceasta albire se mentine la persoanele care nu fumeaza, nu beau cafea cel putin 2 ani si se poate repeta. De asemenea, aplicam bijuterii dentare, toate formele si culorile, la cererea pacientului. Si in acest caz, dintele nu este afectat.

– Din ce material sint bijuteriile dentare pe care le aplicati?

– Exista bijuterii din aur galben, aur alb, pietre semipretioase de dimensiuni mici.

– Aplicarea unei astfel de bijuterii presupune un disconfort local pentru persoana care solicita acest lucru?

– Nu exista nici un disconfort local, deci nu deranjeaza absolut deloc. Buza se va obisnui cu bijuteria in aproximativ 3 zile. Este ca si cum s-ar aplica o mica obturatie pe un dinte frontal. Procesul de aplicare dureaza maximum 10 minute. Nu este dureros si nu afecteaza smaltul dintilor, iar dupa indepartarea la cerere a bijuteriei nu ramin urme invazive, aplicarea sa realizindu-se prin adeziune, si nu prin crearea unui locas in dinte.

Steluta Indrei