Despre bolile cailor respiratorii

Despre bolile cailor respiratorii

Dr. Liviu Georgescu (New York)

Caile respiratorii aeriene se împart în cai respiratorii superioare, medii si inferioare. Pentru ca aceste cai sint în contact permanent cu mediul înconjurator ele pot fi afectate foarte frecvent de infectii si alergii. Infectiile cele mai frecvente ale tractului respirator sint cele virale cum ar fi raceala comuna, gripa, mononucleoza la adolescenti si altele.

Infectiile bacteriene sint mai rare. El sint produse de infectia cu pneumococ sau pneumonia clasica lobara, dar si de alte bacterii mai virulente cum ar fi safilococul auriu si bacteriile gram negative la bolnavii imunosupresati, diabetici, alcoolici, batrini. Acestea pot da bronhopneuomonii, pleurezii, infectii generalizate care uneori sint grave si necesita asistare mecanica a respiratiei. Alteori plaminul se umple de lichid si bolnavul e într-o stare grava.

Tuberculoza care facea ravagii înainte acum e rara. Cel mai frecvent, infectia tuberculoasa trece neobservata, poate aparea ca o raceala si apoi se vindeca.

Pot ramine sechele care se vad pe radiografii ca zone de fibroza si calcificari tipic la virfurile plaminilor. Bacilul tuberculos poate sta dormant ani si zeci de ani. Cind se produce scaderea rezistentei organismului, infectia se poate declansa clinic cu tuse si sputa purulenta si cu singe, asa-zisa hemoptizie. Starea generala este alterata, evolutia e subacuta. Bonavul are febra, friguri, transpiratii, oboseala, pierde în greutate. Alteori aspectul este acut ca si în celelalte pneumonii. Radiografia pulmonara arata infiltrat pulmonar si caverna tipica (o gaura în tesutul pulmonar). Testul la tuberculina sau PPD-ul e pozitiv.

Tratamentul tuberculozei este azi bine stabilit si foarte eficient, dar de lunga durata, de obicei luni de zile. Bolnavul se poate vindeca complet sau cu sechele minime daca nu exista rezistenta la antibiotice ca si în pneumoniile cu alte bacterii sau fungusi. Infectiile pulmonare pot trece aproape neobservate, pot exista pneumonii duse pe picioare în care starea bolnavului e buna si chiar fara febra si se poate trata acasa daca medicul considera adecvat.

Infectiile virale nu trebuie tratate cu antibiotice pentru ca nu raspund la ele. Daca suprainfectia cu bacterii apare, sputele sint galbene, verzi, maro etc. si atunci trebuie instituit tratamentul cu antibiotice. La fel se întimpla cu secretiile nazale în rinita sau sinuzita bacteriana. În majoritatea lor, infectiile cailor respiratorii, mai ales cele virale, se vindeca fara sechele. Uneori pot aparea cronicizari în care infectii dormante, inflamatii si fibroza pot aparea. Simptomele nu sint severe, dar sint suparatoare si pot afecta sanatatea si calitatea vietii. În timp se produc complicatii. Sinuzitele cronice pot da dureri de cap, si împreuna cu bronsitele cronice si cu exacerbarile lor duc în timp la scaderea bunei oxigenari a organismului mai ales daca se asociaza cu emfizem pulmonar. De aceea infectiile cailor respiratorii trebuie tratate prompt si adecvat.

Prevenirea infectiilor cailor respiratorii se face prin evitarea aglomeratiilor si focarelor infectioase si prin vaccinari antigripale si antipneumococ, mai ales la cei imunosupresati, diabetici, bolnavi pe dializa si batrini.