Epilepsia intre mit si realitate

Epilepsia intre mit si realitate

Epilepsia este o boala a sistemului nervos caracterizata prin crize repetate, convulsive si pierderea cunostintei, halucinatii senzoriale si alte tulburari psihice.


Scurt istoric

Cuvintul epilepsie provine dintr-un termen grecesc care inseamna posesie. Grecii credeau ca demonii erau cauza principala a crizelor epileptice, pe care le considerau astfel ca fiind un fenomen supranatural. Originea ei a fost indelung deformata de mituri si teama, iar oamenii inca continua sa sustina conceptii false despre aceasta afectiune.

Conceptii false si adevarul despre epilepsie

Despre reactiile fizice

S-a afirmat, gresit, ca limba poate fi inghitita in timpul unei crize, dar, din punct de vedere fizic, este imposibil de realizat acest lucru.

Alta idee falsa este aceea ca trebuie asezat ceva intre maxilarele unei persoane epileptice in timpul crizei, dar este destul de periculos pentru ca exista riscul ca ea sa-si stirbeasca dintii, sa-si sparga gingiile sau chiar sa-si distruga maxilarul. De fapt, primele ingrijiri care sint cele mai potrivite sint si cele mai simple. Ele constau in intoarcerea incet a persoanei pe o parte si asezarea unei perne sau a unei haine impaturite sub capul sau pentru a o impiedica sa se raneasca.

Stapinirea cu forta nu este indicata, din contra, o criza epileptica isi urmeaza cursul si nu poate fi oprita.

S-a afirmat ca epilepsia este contagioasa, dar ea nu poate fi contractata printr-un simplu contact cu o persoana bolnava.

Despre virsta si abilitatile persoanelor afectate de epilepsie

Despre faptul ca epilepsia afecteaza doar copiii nu este adevarat, epilepsia imbolnavind batrinii de peste 65 de ani la fel de des ca si copiii cu virste mai mici de 10 ani. La virta a treia, crizele epileptice sint adesea consecintele altor probleme de sanatate cum ar fi un accident cerebral vascular sau o afectiune cardiaca.

Se spune ca persoanele afectate de epilepsie sint handicapate si nu pot lucra, dar este neadevarat, caci ele au aceleasi abilitati si sint dotate cu aceeasi inteligenta ca majoritatea oamenilor sanatosi. Unii epileptici au crize grave si intr-adevar nu pot lucra; altii insa au o productivitate normala si isi desfasoara o cariera de succes.

Chiar daca se crede ca persoanele epileptice nu ar trebui sa ocupe posturi care prezinta responsabilitati si sint generatoare de stres, un epileptic se descurca normal la locul de munca. Crizele epileptice sint intilnite la oameni din toate domeniile profesionale si care se afla pe toate scarile ierarhice, oameni de afaceri, guvernanti, artisti si liber profesionisti. Uneori nu ne dam seama de probleme lor, chiar in zilele noastre, ele nespunind nimic cu referire la acest subiect de teama ca nu vor sti ce cred ceilalti despre ei.

O anumita proportie neadevarata

Afirmatia ca persoanele afectate de epilepsie sint limitate din punct de vedere fizic in ceea ce fac este intr-o anumita proportie neadevarata, pentru ca in majoritatea cazurilor epilepsia nu micsoreaza aptitudinile fizice, dar anumite persoane mai grav afectate ar putea sa aiba activitatile fizice pe care le au de desfasurat mai limitate.

Exista patologii asociate

Epilepsia este o boala rara, care nu afecteaza foarte multi oameni, dar daca luam spre exemplu Canada – unde se intilnesc de doua ori mai multe cazuri de infirmitate motrice cerebrala (55.000), distrofie musculara (28.000), scleroza in placi (39.000) si fibroza chistica (3.400) adunate – deducem ca aceasta ipoteza este un mit. Epilepsia se poate manifesta totusi izolat sau insosita de alte patologii ale creierului cum ar fi infirmitate motrice cerebrala, deficienta mintala, autism, maladia Alzheimer si traumatisme craniene.

Crizele sint cam la fel de fiecare data

Alta conceptie ar fi ca epilepsia nu este mortala, dar ea ramine o boala foarte grava si din cauza careia mor anumiti pacienti, datorita crizelor prelungite.

Crizele urmeaza de obicei o schema stabilita

Se spune ca nu se poate prevedea ce face o persoana in timpul unei crize epileptice, dar crizele urmeaza de obicei o schema stabilita si persoana actioneaza cam in acelasi fel de fiecare data. Comportamentul sau poate fi neadecvat, dar este putin probabil sa constituie un pericol pentru ceilalti.

Documentar de Crina Popa