Florile de tuberoze

Florile de tuberoze

Desi majoritatea florilor incep sa-si piarda parfumul cind sint culese, tuberozele au insa proprietatea de a parfuma in continuare aerul, de aceea sint atit de apreciate de iubitorii de flori. De origine din America Centrala, erau folosite de vracii azteci pentru proprietatile lor antiinflamatorii si antispasmodice.


Conditii de crestere si raspindire

Tuberozele cresc sub forma unor tije alungite care produc ciorchini de flori albe foarte parfumate. Ele se gasesc in zonele climaterice calde si infloresc in zonele insorite vara, tirziu. Ele au nevoie de multa apa si ingrijire, iar celor taiate trebuie sa li se schimbe apa zilnic.

Efectele terapeutice ale tuberozelor

Legenda tuberozelor in Franta atentioneaza fetele tinere sa nu se respire mireasma lor dupa ce se intuneca de teama ca ar putea sa le induca o stare romantica. In India, tuberozele sint cunoscute ca fiind misterul noptii, din aceleasi motive.

In medicina ayurvedica, uleiurile obtinute din aceasta floare sint considerate foarte pretioase nu numai pentru splendidul miros, dar si pentru proprietatile lui curative. Tuberozele sint cunoscute pentru capacitatea lor de a induce stari emotionale profunde. Deschizind chakra coroanei, care se afla deasupra capului, imbunatatesc puterile psihice. Tuberozele pot, de asemenea, sa amplifice inspiratia artistica si sa stimuleze creativitatea - de care este responsabila partea stinga a creierului.

Ea aduce o stare de liniste atit corpului, cit si mintii. Poate din aceste considerente uleiul esential de tuberoze este atit de scump.

Anumiti aromoterapeuti nu recomanda aceste uleiuri esentiale

Mult mai scump decit uleiurile de trandafiri, uleiul esential pur de tuberoza este dificil de gasit. Unii specialisti afirma ca nu exista ulei esential de tuberoza deoarece florile nu pot rezista la temperaturile inalte ale apei sau vaporilor si de aceea este folosit un solvent care extrage uleiul. De aceea anumiti aromoterapeuti nu folosesc aceste uleiuri pentru ca ei cred ca ramin urme de solvent in ulei, chiar daca numai la nivel vibrational.

Cum puteti sa va preparati singuri uleiul esential de tuberoze

Puteti sa va preparati si singuri propriul parfum de tuberoze utilizind un alt ulei esential pur. Acesta nu va va scuti sa platiti o gramada de bani, dar puteti incerca. Pentru a realiza acest parfum este important sa folositi un ulei purtator cum este cel de migdale sau jojoba. Si uleiurile de iasmina sau trandafiri pot fi folosite. Va fi o combinatie florala minunata!

Cristina Matache