Infectiile, toxiinfectiile si intoxicatiile alimentare

În perioada estivala cazurile de intoxicatii si toxiinfectii alimentare cresc foarte mult. Ele se datoreaza mai ales consumului de alimente contaminate în primul rînd cu bacterii si în special cu virusul hepatitei A. Modul de prevenire a acestora îl reprezinta aplicarea normelor de igiena elementara. Si ce poate fi mai simplu si mai frumos decît sa ne bucuram de o vacanta linistita, acordînd în acelasi timp minimul necesar de atentie sanatatii noastre?


Infectiile alimentare sînt provocate de microorganisme

Infectiile alimentare sînt provocate de microorganismele care se gasesc pe produsele alimentare depozitate în conditii improprii. Nu fructele si legumele sînt cele mai vizate. Acestea nu reprezinta decît doi la suta din totalul produselor alimentare cu un grad înalt de toxiinfectie.

Prima manifestare - criza de ficat

Prima manifestare a bolii este banala criza de ficat. De cele mai multe ori criza este puternica si numai asa bolnavul se decide sa apeleze la ajutorul medicului.

Alimentele alterate - uneori, greu de identificat

Fructele si legumele sînt consumate crude sau fierte ori folosite ca ornament. Calitatea lor microbiologica trebuie sa fie ireprosabila atît din punctul de vedere al producatorului, cît si al consumatorului.

În ceea ce priveste fructele si legumele semnele alterarii sînt usor de observat: gustul devine amarui sau excesiv de dulce, parfumul capata iz de mucegai, textura si structura se schimba.

Ambalarea, trasportarea si prezentarea spre vînzare a oricarui produs alimentar trebuie sa respecte cele mai stricte norme igienico-sanitare. Prezenta microorganismelor trebuie sa fie monitorizata cu precizie, pentru ca încarcatura microbiana sa fie cît mai diminuata.

Ce poate reprezenta o sursa potentiala de contaminare

Fie ca luam masa la restaurant sau acasa, toxiinfectiile alimentare pot aparea deseori. Pentru a le cauza nu e nevoie decît sa nu respectam conditiile de preparare a produselor alimentare, sa nu ne spalam pe mîini, sa folosim ustensile ruginite si nedezinfectate, sa pregatim mîncarea în vase sau pe suprafete murdare.

În ceea ce priveste vectorul alimentar, capacitatea de multiplicare a germenilor variaza în functie de: continutul de apa din alimente, de oxigen (unele bacterii au nevoie de oxigen pentru a se dezvolta, altele nu) si de temperatura.

Multiplicarea bacteriilor se produce în conditii de temperatura între 4 si 6 grade Celsius. Procesul de multiplicare creste vara, cînd se ajunge la 37 de grade Celsius si scade iarna, cînd se înregistreaza 0-5 grade. Procesul înceteaza la minus 18 grade Celsius. Bacteriile sînt distruse atunci cînd sînt supuse unui mediu extrem de cald, de peste 65 de grade Celsius. Bacteriile au capacitatea de a astepta momentul prielnic pentru a se dezvolta. În cazul în care nu sînt distruse, ele se pot închide într-un învelis protector, urmînd a-si reîncepe activitatea atunci cînd mediul le ofera conditii propice.

Riscurile la care se expune consumatorul

Riscurile la care se expune consumatorul variaza în functie de germeni, de nivelul de contaminare, de vîrsta si de gradul de imunitate a organismului.

În cazul intoxicatiilor alimentare, problemele digestive sînt provocate de toxinele bacteriene. Atunci cînd alimente ca produsele de patiserie sau carmangerie sînt expuse într-un mediu deschis, la temperatura camerei si lipsite de ambalaj contaminarea apare imediat. Germenii provin fie de la insecte, fie de la mîinile nespalate ale vînzatorului care încaseaza banii si apoi serveste produsul fara a folosi manusi, fie de la un cumparator racit care stranuta tocmai în fata vitrinei unde se vînd produsele.

Ce sint toxiinfectiile alimentare

Toxiinfectiile alimentare sînt rezultatul cresterii numarului de bacterii pe de o parte, iar pe de alta de secretia toxinelor. Acestea sînt cauzate în general de Salmonella, germen foarte raspîndit mai ales prin contactul cu cineva care nu are mîinile spalate.

Infectiile alimentare sînt provocate cu precadere de o bacterie care se gaseste în apa potabila murdata, nepurificata si nefiltrata. Tipurile de manifestare a unei infectii alimentare constau în gastroenterita, febra tifoida, hepatita tip A.

Metode de prevenire

1. Se spala mîinile înainte de a lua masa, înainte de a prepara ceva de mîncare, dupa pregatirea alimentelor, dupa ce ati mers la baie.

2. Daca aveti vreo rana deschisa la mîna, atunci cînd sînteti la bucatarie puneti un plasture pentru a evita contactul direct cu produsul alimentar.

3. Nu stranutati, nu cascati si nu suflati nasul deasupra unei portii de mîncare.

4. Nu va treceti mîna prin par, nu va scarpinati pe gît sau la nas si apoi sa bagati un deget în sos ca sa vedeti daca mai trebuie sare sau nu.

5. Înaintea de a sparge un ou sau de curata un cartof spalati coaja. Aceasta contine multi microbi.

6. Spalati bine fructele si legumele înainte de a le consuma. Evitati sa mîncati fructe lovite sau legume vestede si stricate.

7. Verificati termenul de garantie si calitatea conservelor si ale semipreparatelor.

8. Conservati produsele perisabile la rece.

9. Pentru a elimina orice sursa de germeni si praful spalati vesela si tacîmurile si curatati masa înainte si dupa ce ati preparat ceva.

10. Interziceti animalelor de casa accesul în bucatarie în timp ce gatiti.

Lidia Molder