Laptele ciulinilor are proprietati curative

Se pare ca trebuie sa privim cu alti ochi banalii ciulini care se gasesc pe marginea drumurilor. Scaietii se gasesc in principal in Europa si Asia, dar apar si-n Australia. Scaietii apar in solurile fertile lasate in paragina, unde tind sa sufoce alte plante.


Laptele ciulinilor a fost folosit din antichitate

Laptele de scaiete a fost folosit in diverse tratamente in ultimii 2.000 de ani. Principalele lui efecte curative sint legate de afectiunile ficatului. In ultimii ani s-au facut mai multe cercetari asupra acestui lapte si, in unele tari, scaietele este una dintre cele mai utilizate plante.

Nu exista contraindicatii ale acestei plante

Se recomanda utilizarea laptelui de scaiete pentru a imbunatati functionarea ficatului. Principala ratiune pentru care acest lapte si-a cistigat popularitatea este pentru ca acesta poate proteja ficatul si, in acelasi timp, ii poate imbunatati functiile.

In plus, nu exista contraindicatii ale acestei plante. Nu au fost inregistrate nici reactii adverse importante. Ocazional, poate avea efecte laxative datorita stimularii ficatului si secretiei sporite a bilei.

Interactiunea cu medicamentele consta in reducerea efectelor acestora

Singura interactiune remarcabila cu medicamentele apare atunci cind laptele de scaiete reduce efectele acestora.

Laptele de scaiete este in mare masura privit in terapia naturista ca fiind un protector al ficatului impotriva medicamentelor.

Cele mai importante componente active

Cele mai importante componente ale laptelui ciulinilor par sa fie un grup de agenti denumiti silimarin, pe care cercetatorii le-au descoperit ca au efecte importante asupra ficatului.

In primul rind, protejeaza ficatul de efectele negative ale toxinelor si bolilor si apoi are proprietatea de a stimula regenerarea tesutului hepatic distrus.

Unele surse recomanda aceasta planta in cazurile in care s-a facut chemoterapie. De asemenea, laptele de scaiete se pare ca poate repara tesutul hepatic distrus de abuzul de alcool sau dupa hepatita.

Utilizat si ca antidot impotriva unor otravuri

S-a descoperit prin experimente de laborator ca laptele de ciulin poate proteja ficatul impotriva atacului unei otravi puternice care se gaseste in unii detergenti si intr-o ciuperca deosebit de otravitoare.

In plus, laptele de scaiete este recomandat de unii pentru a creste cantitatea de lapte in cazul femeilor care alapteaza.

Factorii care pot duce la imbolnavirea ficatului

Ficatul este abuzat zilnic datorita diversilor factori: stres, poluare, chimicale – toate fiind o provocare pentru ficat si orice putem face pentru a stimula activitatea ficatului va fi spre binele nostru.

Buna functionare a ficatului are numeroase consecinte:

- detoxifiant fata de otravuri cum este alcoolul

- digestia grasimilor

- buna funtionare a metabolismului – care are implicatii asupra functionarii tuturor celulelor

- asimilarea vitaminelor

- echilibrarea hormonala

- mentinerea unei bune calitati a singelui

Disfunctionalitati datorate proastei functionari a ficatului

Ficatul are atitea functii in corp incit proasta lui functionare poate genera o serie intreaga de disfunctionalitati:

- proasta digestie a alimentelor grase

- dureri de cap, afectiuni ale ochilor

- schimbarea densitatii singelui menstrual

- stare proasta in primele ore ale zilei

- stari de stres si frustrare.

Aceste simptome apar adesea cind ficatul este congestionat, ceea ce poate fi destul de neplacut. Aceste stari nu ameninta viata, dar pot influenta calitatea acesteia, iar daca se continua pe mai multi ani in mod cert vor fi afectate si alte organe.

Secolul XXI isi intoarce privirile asupra naturismului

Utilizarea laptelui de scaiete este tot mai des folosit pentru a reduce efectele daunatoare ale stilului de viata din secolul XXI.

Toata lumea are nevoie de ajutorul ficatului in aceste zile de stres maxim si viata trepidanta. Chiar daca traiti in virf de munte, linistiti, departe de agitatia zilnica, tot aveti nevoie de ajutorul ficatului.

Luati in calcul si sfatul medicului

Desigur, acest lapte produs de banalii ciulini nu va va rezolva toate problemele de sanatate. Daca suferiti de cancer la ficat sau ciroza, sau de orice alta boala, aveti in mod cert nevoie de sfatul unui medic specialist. Dar, daca recunoasteti unul din simptomele de mai sus, este bine sa folositi acest produs, chiar daca il veti lua singur sau asociat cu alt tratament.

Ca toate plantele este bine sa nu faceti un exces din consumul acestui lapte. Il puteti consuma pentru 3-4 luni, spre exemplu, apoi faceti o pauza pentru 1-3 luni inainte de a reveni la el.

Monitorizati-va starea de sanatate

Daca v-ati decis sa incercati laptele obtinut din ciulini (sfat valabil si pentru oricare alta planta), faceti in scris, zilnic, o scurta descriere a starii dumneavoastra de sanatate. In acest fel puteti observa evolutia starii de sanatate de-a lungul celor citeva luni de tratament.

Cristina Matache