Menopauza si fitoterapia

Cit de buna e terapia de inlocuire a hormonilor

Menopauza intervine cînd femeia nu mai produce ovule, ovarele ei nu mai produc estrogen, hormonul sexual femeiesc, iar menstruatia nu mai are loc. Acesta este sfîrsitul perioadei reproductive a femeii, un fapt natural, exact cum prima menstruatie a marcat începutul acestei perioade. O data cu pierderea estrogenului apar si unele simptome specifice menopauzei care sînt destul de greu de suportat, cum ar fi uscarea vaginului, bufeuri de caldura si transpiratii nocturne, ca de altfel si multe simptome de natura psihologica. Menopauza este un risc si din cauza aparitiei unor boli ca osteoporoza si boli cardiovasculare specifice acestei perioade. Unele femei folosesc terapia de înlocuire a hormonilor, o combinatie de hormoni care amelioreaza simptomele menopauzei si reduc riscul aparitiei bolilor specifice. Totusi, unele femei prefera sa încerce terapii complementare pentru a ameliora efectele menopauzei. Iata care sint avantajele si dezavantajele acestora.

Terapiile alternative cele mai populare

Unele din cele mai populare terapii alternative includ: fitoestrogenul, cremele cu progesteron, cremele pe baza de ignama salbatica si remedii pe baza de ierburi.

- Fitoestrogenul

Fitoestrogenul este un compus pe baza de plante care are aceeasi compozitie chimica cu estrogenul, hormonul sexual feminin, dar cu o putere mai mica decît acesta. El actioneaza în toate locurile de receptare a estrogenului din corpul femeii moderînd simptomele menopauzei. Exista trei tipuri de fitoestrogeni care se gasesc în urmatoarele alimente:

- Izoflavone – surse: produsele de soia si linte.

- Lignane – surse: fructe, legume, seminte ca semintele de in.

- Cumestane – surse: seminte încoltite ca alfalfa.

- Creme cu progesteron

Progesteronul este tot un hormon sexual feminin care dispare si el dupa menopauza. Se spune ca simptomele menopauzei sînt datorate nivelului de estrogen în scadere, dar de fapt un dezechilibru dintre nivelul de progesteron si cel de estrogen cauzeaza aceste simptome.

Tratamentul cu creme cu progesteron sau supozitoare nu este dovedit clinic ca ar ameliora simptomele menopauzei sau ar reduce riscul aparitiei osteoporozei. Principalul scop al progesteronului este acela de a proteja uterul femeilor care folosesc estrogenul.

Progesteronul si terapia de înlocuire a hormonilor

Unele femei folosesc terapia de înlocuire a hormonilor combinata estrogen + progesteron, acestea substituie cremele cu progesteron componentului terapiei lor. Acest lucru mareste riscul aparitiei cancerului de uter din cauza absorbtiei slabe de progesteron prin piele. Cercetatorii au stabilit ca cremele cu progesteron nu maresc nivelul progesteronului din sînge destul si nu protejeaza endometriul.

Cremele pe baza de ignama salbatica

Orice crema sau preparat despre care se spune ca ar contine progesteron este o posibila risipa de bani pentru ca orice produs care contine progesteron este disponibil in general pe reteta. Substanta numita diosgenin, un compus asemanator estrogenului, se gaseste în ignamele salbatice si din acest compus este sintetizat progesteronul din creme, supozitoare si pilule contraceptive, ca si estrogenul si testosteronul. Totusi, acest lucru nu înseamna ca aceste creme au un efect de crestere a progesteronului, deoarece diosgeninul este schimbat din punct de vedere chimic în laborator pentru a produce progesteron, iar corpul omenesc nu poseda enzime ca sa faca acest lucru. Nu este dovedit clinic faptul ca ignamele salbatice pot ameliora simptomele menopauzei.

Remediile pe baza de ierburi

Unele plante ca ginsengul si unicornul fals sînt considerate ca remedii pentru simptomele menopauzei ca si fitoestrogenii, actionînd în locurile receptoare de estrogen. Dupa menopauza, glandele suprarenale devin principalul producator de estrogen astfel încît ierburi ca lemnul dulce si sarsaparila sînt folosite pentru controlarea glandelor suprarenale. Înca nu s-au facut cercetari asupra eficientei preparatelor pe baza de plante în tratarea menopauzei. Ierburile pot avea acelasi efect ca si produsele farmaceutice si ar trebui tratate cu respect si atentie.

De retinut:

Terapiile cele mai populare includ fitoestrogenii, cremele cu progesteron, cremele pe baza de ignama salbatica si remediile pe baza de ierburi. Este de preferat sa consultati un specialist în plante medicinale daca doriti sa folositi terapiile complementare.