Plantele medicinale si condimentele

Multe din gospodine folosesc la prepararea mîncarurilor anumite condimente doar pentru a da un plus de gust preparatelor lor. Dar putine dintre noi stiu ca acestea au si efecte curative si ne ajuta la purificarea organismului de substantele nocive.

Nici nu stiti ce comoara terapeutica aveti în gradina. Aceste plante pot fi preparate ca orice planta medicinala prin infuzii, decoct sau macerare. Infuziile constau în adaugarea de apa clocotita peste plantele uscate. Rezultatul este un ceai care poate fi consumat dupa gust. Decoctul se prepara din plante lemnoase sau radacini. Se procedeaza la lasarea plantelor un timp în apa rece si apoi se fierb pîna la o jumatate de ora dupa care se strecoara si se consuma dupa gust. Maceratul se prepara din radacini care sînt puse în apa timp de sase ore dupa care se strecoara lichidul si este consumat.

Bunicile noastre stapîneau foarte bine arta plantelor medicinale, dar o data cu timpurile moderne ne bazam din ce în ce mai mult pe medicamentele pe care le gasim în farmacii fara sa ne dam seama ca odata administrate pentru o durere, de exemplu, pot face mai mult rau decît bine daca suferim de o gastrita sau un ulcer nedescoperit înca. Aceasta arta a medicinei babesti s-a pierdut cu timpul, dar iata ca tot mai multa lume începe sa recurga la plantele medicinale, preferîndu-le pe acestea, care sînt naturale, medicamentelor, preparati chimici sintetici.

Organismul nostru suporta mult mai bine produsele naturale decît aceste substante care la urma urmei sînt sintetizate, majoritatea, tot din plante.

Ce planta la ce afectiune

Pentru a sti ce plante medicinale sa folositi trebuie mai întîi sa cunoasteti efectele acestora asupra organismului. Iata cîteva idei.

- Pentru problemele gastrice se recomanda consumul de crusin ca laxativ, iar pentru pofta de mîncare, salvia, menta.

- Pentru balonari va sfatuim sa apelati la chimen si marar, iar urzica si papadia sînt foarte bune depurative.

- În caz de raceala sau gripa va sfatuim sa faceti un ceai de fenicul, coada-soricelului, leustean sau cimbrisor care ajuta la expectoratie, menta scade febra, iar florile de tei sînt foarte bune pentru combaterea tusei.

- Daca suferiti de hipertensiune cel mai bine ar fi sa consumati ceaiuri de levantica, lamîie iar pentru a stimula circulatia sangvina sint recomandate cetina de pin si rozmarinul.

- Plantele medicinale sînt potrivite nu numai pentru bolile de natura fizica, ci si pentru cele de natura psihica. De exemplu roinita, florile de tei si magheranul sînt foarte bune pentru combaterea stresului, iar menta, levantica, rozmarinul si portocala sînt foarte bune antidepresive, ele actionînd ca stimulente.

Ar fi bine sa consultati un medic

Acum totul depinde de dumneavoastra ce doriti sa obtineti de la aceste ceaiuri. Puteti alege plantele indicate în afectiunea dumneavoastra pentru a va vindeca complet, pentru a va ameliora o afectiune pasagera sau pentru a va alina durerile. Totusi ar fi bine sa consultati un medic înainte de a începe o cura de plante medicinale, iar aceasta nu ar trebui sa depaseasca perioada de doua saptamîni pentru ca ati fi in pericol de a deveni dependenti.

Ceaiurile pot fi folosite si preventiv

Ceaiurile din plante medicinale pot fi folosite si preventiv mai ales acum în prag de iarna, cînd epidemia de gripa, dar si raceala comuna ne dau mari batai de cap. În acest scop, pentru fortificarea sistemului imunitar, pot fi folosite si unele combinatii de ceaiuri care au fost supuse unor studii foarte serioase, iar rezultatele lor pot fi observate chiar de catre dumnevoastra.

Alina Oprea