Raspindirea epidemiei atipice nu are granite

Despre pneumonia ucigasa

Sindromul Respirator Acut Sever (sau pneumonia atipica) este o maladie care poate sa afecteze pe oricine. Ea nu tine cont de virsta, de nationalitate, de sex, de antecedente medicale. In zilele noastre, toata lumea, inclusiv copiii, stie de razboiul din Irak si de pneumonia atipica izbucnita in China. Ea este si o problema a vietii medicale romanesti.

Agentul patogen responsabil cu epidemia de pneumonie atipica inca nu ne-a dezvaluit toate secretele. In ciuda descrierii genomului sau (grup de cromozomi, diferiti genetic, care formeaza o unitate), cercetatorii nu se pot pronunta inca in ceea ce priveste originea, mutatiile sale si motivele pentru care anumiti pacienti se vindeca si altii nu. Niciodata in istoria imbinata a epidemiologiei si a virusologiei moleculare nu au fost luate atit de rapid masuri de izolare, de identificare si analizare a structurii genomului unui agent patogen pina acum necunoscut si responsabil al afectiunii epidemice probabil mortale.

Dupa aproape numai o luna de la anuntarea fara precedent a unei alerte planetare, datorita perspicacitatii doctorului Carlo Urbani, astazi decedat din cauza contractarii infectiei pe care a identificat-o, s-a stabilit stiintific ca epidemia Sindromului Respirator Acut Sever (SRAS sau pneumonia atipica) este consecinta infectarii organismului uman cu un virus din familia coronavirusurilor. Se cunoaste, de asemenea, structura completa a 30.000 de elemente unitare care compun genomul virusului in ARN. Ramin totusi inca multe intrebari fara raspuns. Trebuie stabilit cum a aparut SRAS, observarea mecanismelor psihopatologice si motivele pentru care anumiti bolnavi mor din cauza acestei infectii, in timp ce mare parte se insanatosesc, studierea mijloacelor de contaminare, ca si evolutia structurii acestui membru al familiei coronavirusurilor, despre care istoria recenta a aratat, la animale, ca au, printre alte proprietati, capacitatea de a fi dotati cu o mare plasticitate, care confera o virulenta neobisnuita.

Ce sint coronavirusii

Coronavirusii sint suspectati de a infecta mai multe specii de mamifere, printre care si omul, dar si pasarile. Virusologii disting trei subcategorii, dintre care caracteristicile principale sint: genomul este voluminos (aproximativ dublu al celui al virusului gripei sau SIDA) si este dotat cu invelitoare caracteristica, formind o structura foarte originala, un fel de coroana, care explica numele ce i-a fost dat.

Se cunosc mai multe afectiuni ale animalelor datorate coronavirusurilor. Este vorba mai ales despre gastroenterite transmisibile la porc, o forma de hepatita foarte raspindita la soarecii de laborator, probleme digestive si respiratorii la bovine si peritonita la feline.

Cum se manifesta infectia la om

S-au identificat doua origini ale coronavirusurilor, care sint cel mai adesea asociate formelor benigne de guturai, chiar daca pot sta, citeodata, la originea pneumoniilor.

In orice caz, o sursa virala prin infectie declanseaza dereglari exclusiv in sistemul digestiv si in caile aeriene superioare.

Care este originea noului agent

Astazi este o adevarata enigma. Analiza structurii genomului sau, daca se poate spune ca este vorba despre o entitate patogena apartinind familiei coronavirusurilor, nu permite asemanarea cu alte surse deja cunoscute la animale.

Nimeni nu poate spune de unde provine virusul, nici daca provine de la o forma animala. Faptul ca primele cazuri umane identificate au fost in sud-estul Chinei da de gindit ca promiscuitatea cu animalele domestice si pasarile ar putea fi cheia enigmei – ideea este stabilita stiintific – de la originea aparitiei in fiecare an a noi virusuri gripale.

Mecanismul mutatiei genetice

Una dintre caracteristicile comune la toti coronavirusii animali se bazeaza pe capacitatea lor de a-si putea evolua genomul si de a dobindi astfel o noua virulenta. Pentru asta pot recurge la diferite mecanisme. Se stie ca exista cazuri de recombinari intre virusi care infecteaza specii diferite. Anumiti virusi pot abandona o fractie din genomul lor si, in acest fel, pot actiona asupra altor tesuturi. Este vorba acolo despre mecanisme de evolutie foarte originale, iar genomul acestui virus este foare important, declara un profesor.

Care este fiziopatologia SRAS

Pentru a putea fi absolut siguri ca acest virus este agentul raspunzator de noua maladie, biologii din 13 laboratoare care lucreaza sub egida Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au recurs la postulatele lui Robert Koch, medicul bacteriolog german care, la sfirsitul secolului al XIX-lea, a definit in ce mod se poate stabili relatia de cauzalitate intre un germen si o maladie.

Ce este, deci, SRAS

Este o boala infectioasa cauzata de un virus care a fost denumit SRAS. Simptomele SRAS sint febra, durerile musculare si dificultatea in respiratie.

Cum se raspindeste SRAS

Se crede ca virusul se transmite prin stranuturi, tuse si contacte apropiate cu o persoana infectata. Simptomele se manifesta intre trei si zece zile dupa expunerea la virus.

Care sint manifestarile care trebuie urmarite

Virusul SRAS se manifesta in general prin acces de febra (temperatura mai mare de 38 de grade Celsius), insotit de unul sau mai multe din urmatoarele simptome: dureri grave de cap, dureri musculare, oboseala extrema, tuse seaca si sufocari.

Care sint persoanele vizate

Persoanele care pot contracta cu usurinta boala sint cele care au contacte apropiate cu medicii, incluzind personalul din spitale, persoanele care au facut o calatorie la Hanoi, in imprejurimile Vietnamului, la Hong Kong, in China sau in Singapore si care trebuie sa-si supravegheze starea de sanatate timp de cel putin 10 zile dupa reintoarcerea din voiaj si, in caz ca fac febra sau au probleme respiratorii, sa consulte medicul. Riscul de contagiere creste in mediile comunitare.

Cum se trateaza SRAS

Persoanele suspecte de a fi contractat SRAS vor fi internate in spital si se vor afla in carantina. Diverse tratamente sint folosite, iar simptomele mai multor pacienti au fost imbunatatite. In cea mai mare parte a cazurilor semnalate, starea pacientilor s-a ameliorat la sase-sapte zile dupa aparitia simptomelor.

Ce masuri trebuie luate

Pina acum nu exista vreun vaccin sau medicament pentru a preveni aparitia bolii. Cea mai buna metoda de prevenire este spalatul des pe miini. Daca v-ati intors recent din locurile enumerate mai sus sau daca ati intrat in contact cu o persoana afectata de SRAS trebuie sa intrati in carantina dupa recomandarile medicului.

Masuri pentru oprirea raspindirii

Persoanele afectate de SRAS vor fi in carantina, in spitale. Medicii si personalul medical isi iau toate masurile necesare pentru a deveni imuni in fata contagierii. Orice persoana care crede ca a fost expusa virusului trebuie sa intre in carantina la domiciliu (timp de zece zile), chiar si in absenta simptomelor asociate SRAS. Aceasta masura de precautie este esentiala pentru inceta raspindirii virusului.

Ce se intelege prin carantina

Este posibil sa va fie impusa perioada de carantina daca exista posibilitatea sa fi fost expus la virusul SRAS. Asta inseamna ca trebuie sa ramineti acasa timp de zece zile, incepind cu data potentiala a expunerii. Persoanele care locuiesc cu dumneavoastra nu trebuie neparat sa fie in carantina.

Liana Hainarosie