Sanatatea in acord cu anotimpul - PRIMAVARA

- Energia (Qi) se misca in sus si inspre exterior.

- Primavara este timpul potrivit pentru producerea si transformarea Esentei, energiei, singelui si fluidelor corpului. Hraneste energia Yang sa stimulezi metabolismul.

- Acesta este timpul potrivit al anului sa cureti ficatul, consumind ierburi.

- Mentine spiritul fericit.

- Este necesar un somn redus, adica tirziu in pat si devreme la sculare.

- Fa mai multe activitati in afara casei, in gradina, parc etc.

- Vremea este schimbatoare precum fata unui copil - de aceea imbraca-te adecvat.

- Maninca picant, dulce si usor cald, cu scopul de a pregati corpul pentru vara.

- Exercitiile si activitatile trebuie sa fie in stil blind, lin si curgator, fara efort, ca de exemplu: respiratie, intindere, qigong, yoga, plimbari, meditatii, activitate cardiaca usoara; toate aceste stimulente fac ca omul sa se trezeasca din hibernare.

- Energia ficatului este activa si mai puternica, deci aceasta linisteste si regleaza functia ficatului; dar daca acolo energia este blocata se produc stari legate de depresii sau suparari: nerabdare, frustrare, tristete, resentimente, singuratate, violenta, beligeranta, asprime, aroganta, agresiune, impulsivitate, extremism, incapatinare, exploziv. Apetitul ar trebui sa fie mai redus: maninca putin in primavara ca sa usurezi functia ficatului; aerul de afara ajuta energia ficatului sa curga.

- Daca ficatul este hiperactiv, primavara poate agrava simptomele, asa ca cel mai bine este sa-l tratezi iarna tirziu. Deci linisteste energia ficatului consumind mincaruri potrivite scopului: picante, dulci, reci sau caldute.

- Inainte de toate indeparteaza toate mincarurile denaturate, cum ar fi zaharul rafinat, mincarurile foarte grase (carne, uleiuri grase, oua, lapte, brinza, nuci), cu continut chimic si intoxicant; toate aceste produse sint grele si blocheaza ficatul rezultind anumite afectiuni.

- Maninca cantitativ mai putin si nu seara tirziu pentru ca masa sa nu interfereze cu orele de noapte a ficatului si vezicii biliare (11 seara - 3 dimineata).

- Verdele este culoarea ficatului si a primaverii, asa ca poti consuma abundent plante tinere, verdeturi proaspete, germeni si mladitele imature ale cerealelor (daca tendinta este catre o mincare usor rece, gateste mincarea la temperatura inalta doar pentru o scurta perioada de timp), busuioc, chimen, maghiran, rozmarin, marar si frunze de dafin, deoarece sint picante si dorite in timpul primaverii.

- Cei mai complecsi carbohidrati regasiti in boabe, legume si seminte au o aroma dulce si sint indicati a fi consumati primavara.

- Vegetalele subtiri ce contin amidon, din gradinile timpurii, sint de asemenea foarte indicate.

- Alimente care stopeaza blocarea ficatului: nasturel, ceapa si familia ei, boabe de mustar, sofran, marar, ghimbir, piper negru, chimion, rozmarin, menta, hrean, sfecla, capsuni, piersici, cirese, castane, muguri de pin, varza, ridiche, broccoli, varza de Bruxelles, gulie, conopida, mladite de legume tinere, floricele de porumb, produse de mare.

- Alimente care armonizeaza ficatul: boabele, vegetalele, legumele si alti carbohidrati, mierea - folosita cu economie, otet de mere, stevia, suc nerafinat de trestie, zahar nerafinat de trestie, orz prajit, curmale dulci, melasa si sirop de orez.

- Alimente ce calmeaza excesele ficatului: otet de foarte buna calitate (de exemplu otet de mere, din orez nedecorticat, din vin de orez), miere, lamii, lamii verzi, grepfrut, secara, salata verde, asparagus, amarenta, lucerna, frunze de ridiche, coaja de citrice, menta, papadie.

- Alimente ce racoresc si detoxifica ficatul: telina, alge, salata verde, castraveti, nasturel, brinza tofu, mei, prune, mincare bogata in clorofila (griu si orz incoltit, spirulina, alge verzi-albastre, chlorella), ciuperci, radacini sau tulpini de rubarbura, ridiche.

- Alimente ce tonifica energia Yin a ficatului si singele: mincaruri bogate in clorofila (castraveti, tofu, mei, alge, nasturel, prune, in, limba mielului - planta, primula, ulei de coacaz negru), produse cu continut mare de apa (aloe vera, struguri negri, mure, afine, zmeura), ficat de animal.

- Alimente ce calmeaza ficatul sint: telina, busuioc, salvie, chimen dulce, ghimbir proaspat sau uscat, anason, ovaz, soia, seminte de susan, muguri de pin, nuca de cocos, ulei de in, creveti.

- Alimente care inrautatesc conditiile ficatului sint: ouale, gisca, crabul, hrisca, ardeii iuti, sosurile picante si carnea de vaca.

- La oamenii care nu au o astfel de alimentatie este mai mare probabilitatea de a dezvolta o imunodeficienta legata de alergii si alte disfunctii ale ficatului. A folosi cu regularitate mincare bogata in clorofila si GLA acizi grasi sporeste in mare masura rezistenta intregului organism, precum si functiile ficatului.

- Primavara este anotimpul cind bate mult vintul si vremea incepe sa se incalzeasca, de aceea perturbarile Vint-Caldura pot cauza probleme respiratorii.

- Daca o persoana sufera de o durere cronica atunci sa zicem ca o savoare acra merge direct la nervi si poate afecta ficatul.

- Reguli similare sint aplicate si pentru mincarurile dulci-picante. Excesul este nociv.

- Ce te poate ajuta sa-ti pastrezi sanatatea in primavara:

- stropeste fata cu apa rece;

- ia vitaminele B;

- maninca frunzele verzi ale legumelor;

- maninca fructe bogate in vitamina C;

- maseaza fata si capul in fiecare zi;

- fa gomajul uscat al pielii.

Prezentate de Nineta Mahmoud