Decoct din radacini de zmeura impotriva astmului bronsic

Decoct din radacini de zmeura impotriva astmului bronsic Foarte recomandat in cazurile de astm bronsic este decoctul din radacini de zmeura: 50 de grame de radacini se pun intr-o jumatate de litru de apa, se fierb 30-40 de minute; in cazurile grave decoctul se administreaza de patru-sase ori pe zi, cite 50 de grame. Ceaiul de led (25-30 de grame de planta la un litru de apa fierbinte) trateaza de asemenea accesele de astm bronsic. In popor se foloseste urmatoarea reteta pe baza de seminte de anason: un gram de seminte se pune intr-un pahar de apa fierbinte, se bea cite un sfert pina la o jumatate de pahar de infuzie de trei-patru ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa. Se poate folosi de asemenea uleiul de anason, din care se iau cite doua-trei picaturi cu zahar. In aceste cazuri sint recomandati de asemenea mugurii, dar si frunzele de liliac; ceaiul din frunze si muguri de liliac are proprietati uimitoare. 5-10 grame de frunze de cinepa se taie marunt, se fierb intr-un pahar de lapte sau de apa, se strecoara, apoi se storc; se bea ceaiul acesta pe parcursul zilei. 2,2 kilograme de frunze de aloe, 200 de grame de coniac se amesteca intr-un vas emailat si se adauga miere dupa gust. Acest amestec se pune in 5 litri de apa si se lasa la cuptor trei ore (temperatura cuptorului trebuie sa fie ca pentru coacerea piinii). Dupa trei ore se scoate, se strecoara, se mai adauga cite 200 de grame de aloe, miere si unt. Se pune din nou la cuptor, se da in clocot, se scoate si se strecoara din nou.

In afara de aceasta se amesteca 3 litri de lapte cu un pahar de ulei si 100 de grame de radacini de iarba-mare taiate marunt; se lasa vasul la cuptor patru ore, apoi se strecoara continutul. Ambele decocturi se tin intr-un loc racoros si, dupa o dieta usoara, se bea din ele in fiecare zi. Durata tratamentului este de doua pina la patru luni. Adesea este de ajuns o luna, chiar doua saptamini de multe ori. Doua capatini de usturoi si cinci lamii se dau pe razatoare si se pun intr-un litru de apa la temperatura camerei; se lasa la macerat cinci zile, apoi se strecoara; se ia din acest amestec cite o lingura de trei ori pe zi, cu 20 de minute inainte de masa.