Uleiul esential de eucalipt si cum se foloseste acesta pentru sanatate

Uleiul esential de eucalipt si cum se foloseste acesta pentru sanatate

Uleiul esential de eucalipt este obtinut din frunzele si ramurile eucaliptului. Eucaliptus globulus este cunoscut ca fiind copacul febrei. Vaporii obtinuti in procesul de distilatie sint folositi pentru extragerea uleiului din partile componente ale copacului si aproape 55 de kg material sint necesare pentru obtinerea unui kg de ulei.

Efectul antibacterian si antimicrobian este dovedit

Proprietatile vindecatoare ale acestui ulei au fost descoperite de aborigeni, bastinasii din Australia, de unde este si copacul originar. Ei utilizau acest ulei ca un remediu pentru problemele de piele si pentru febra.

Specialistii moderni se bazeaza pe acest produs pentru a trata racelile si alte indispozitii respiratorii. Uleiul este un descongestionant usor si are un puternic efect antibacterian si antimicrobian.

Diverse utilizari cu efecte bune

- Ingrijirea pielii: arsuri, basici, taieturi, herpes, intepaturi ale insectelor, paraziti, infectii ale pielii

- Circulatie, muschi si articulatii: dureri musculare, circulatie deficitara, reumatism

- Sitemul respirator: astm, bronsita, guturai, sinuzita, infectii in git

- Sistemul genito-urinar: cistite, leucoree

- Sistemul imunitar: raceli, gripa, pojar

- Sistemul nervos: debilitate, migrene, nevralgii

Substanta activa are proprietati dezinfectante

Principala substanta activa a uleiului de eucalipt este eucalyptolul, care are proprietati antibacteriene si dezinfectante.

Ea functioneaza, de asemenea, ca diuretic, reduce glicemia si usureaza tusea si febra. Uleiul de eucalipt are un efect analgezic si deseori este folosit in preparatele destinate reducerii durerilor musculare si articulare.

La nivel psihic, uleiul de eucalipt combate epuizarea si favorizeaza concentrarea.

Citeva picaturi de ulei de eucalipt adaugate in uleiul de masaj va induce o stare de bine, stimulind atit mintea, cit si corpul. Folosit in tratamentele de infrumusetare, uleiul de eucalipt este adaugat in sauna ajutind la detoxifierea corpului.

Calmarea tusei printr-un masaj usor pe piept

Pentru rani si abcese, efectul antibacterial al uleiului de eucalipt poate ajuta la vindecarea acestora.

El este bun, de asemenea, contra muscaturilor de insecte si ulceratiilor.

Puneti citeva picaturi de ulei esential pe o pinza si acoperiti cu ea zona cu probleme. Pentru a linisti tusea masati-va usor pe piept si apoi aplicati o compresa pe care sa picurati putin ulei de eucalipt. In felul acesta veti putea sa usurati plaminii de flegma care ii incarca. Uleiul de eucalipt este, de asemenea, bun pentru reducerea bacteriilor din aer si 5 picaturi din acest ulei difuzate in aer vor omori germenii din aer.

Ulei de eucalipt pentru uz extern

Pentru reducerea temperaturii adaugati 5 picaturi de ulei esential de eucalipt intr-un litru de apa calduta. Umeziti o cirpa de lina sau bumbac in acest amestec. Apoi infasurati-va gambele cu ele si acoperiti totul cu haine uscate.

Pentru matreata adaugati 10 picaturi de ulei de eucalipt in samponul dumneavoastra. Masati bine scalpul si asteptati citeva minute inainte de a va clati cu apa calda.

Cei care sufera de rau de avion este bine sa-si puna in nas citeva picaturi de ulei de eucalipt inainte de a se urca in avion.

In bucatarie, daca puneti citeva picaturi de ulei de eucalipt intr-un recipient mic cu apa care se introduce in cuptor, veti impiedica mirosul de peste sa se raspindeasca in casa.

Inhalati aroma de eucalipt pentru a evita o raceala

Pentru a alina simptomele de raceala, puneti citeva picaturi de ulei de eucalipt pe o batista si inhalati adinc aroma din cind in cind.

Pentru a usura sinusurile si congestia pulmonara combinati 5 picaturi de ulei de eucalipt cu o picatura de ulei de menta.

Puneti intr-un ciorap curat de bumbac frunze uscate de eucalipt, de menta, tataneasa si podbal, amestecati-le bine, inodati-l strins si puneti-l in fata de perna in fiecare noapte. Aroma acestor plante va ajuta la usurarea congestiei.

Masati zonele musculare dureroase cu un amestec de eucalipt si migdale

Pentru durerile musculare amestecati 10 - 15 picaturi de ulei de eucalipt cu 60 de grame de migdale si masati zonele dureroase in miscari circulare.

In cazul gripei este bine sa faceti un masaj cu ulei de eucalipt pe spate, dupa care trebuie sa va inveliti bine.

Utilizat in exces irita pielea

Aveti grija la utilizarea in exces a uleiului de eucalipt deoarece poate irita pielea, deci e bine sa aveti grija sa folositi exact cantitatile indicate. Combinind uleiul de eucalipt cu cel de masaj veti reduce acest pericol. Tineti uleiul de eucalipt departe de copii si nu-l utilizati contra arsurilor solare sau in ranile deschise.

Cristina Matache