Utilizarile naturale ale lamiii

Utilizarile naturale ale lamiii

Lamiiul, originar din India, este una dintre cele mai vechi plante cultivate. In ziua de azi, lamiiul creste in climatul subtropical peste tot in lume, in special in Florida si in zona mediteraneana.

Lamiile au proprietati antiseptice, antiinflamantorii si antioxidante

Desi sucul fructelor sale are un gust acru, lamiia are in corp un rol protector reducind hiperaciditatea stomacului. Sucul de lamiie si coaja au un efect antiseptic, iar frunzele acestui copac sint folosite in scaderea febrei. In plus, lamiile sint foarte bogate in vitamina C, care mareste sistemul imunitar si actioneaza ca antioxidant, protejind celulele.

Terapiile care folosesc lamiile se bazeaza pe proprietatile lor antiinflamatorii. Ele ajuta la curatarea corpului favorizind transpiratia si actionind ca un diuretic natural. Lamiile stimuleaza, de asemenea, apetitul, ajuta digestia, intaresc sistemul imunitar, alina durerile musculare si imbunatatesc circulatia periferica.

Incredibil remediu pentru numeroase boli

Lamiile sint cunoscute ca remediu pentru guta, retentia de urina, artrita, deficienta de vitamina C, inflamatia gurii si gitului, raguseala, problemele digestive, astm, insomnie, palpitatii si afectiuni ale ficatului.

Citeva utilizari ale lamiilor

Infuzia de frunze de lamii

Se toarna o cana de apa fiarta peste citeva frunze uscate de lamii si se lasa 10 minute sa se imoaie. Pentru a reduce febra si linisti crampele, e bine sa beti cel putin doua cani pe zi.

Indulcit cu miere, acest ceai ajuta la inlaturarea simptomelor de raceala si in cazurile de astm.

Este, de asemenea, bun impotriva insomniei deoarece induce relaxarea care permite cufundarea intr-un somn adinc.

Uleiul esential de lamiie

Datorita proprietatilor antiseptice, uleiul esential de lamiie are multiple utilizari. Este foarte bun pentru piele deoarece poate indeparta insectele, iar aromoterapia il recomanda pentru efectele lui binefacatoare asupra sistemului nervos. Pulverizat in camera poate purifica si improspata aerul.

Uleiul esential de lamiie este des folosit si in cosmetica datorita proprietatilor astringente.

Coaja de lamiie

Linistirea durerilor articulare si a nervilor

Parfumul de ulei volatil care se gaseste in cojile de lamiie relaxeaza vasele de singe si produce un efect antiinflamator.

Razuiti cu atentie coaja de la o lamiie avind grija sa luati numai partea galbena. Frecati apoi cu coaja razuita partea dureroasa a corpului si bandajati zona pentru una-doua ore.

Sucul de lamiie

Calmarea arsurilor solare

Sucul diluat de lamiie se aplica usor, cu ajutorul unui tifon, pe pielea arsa de soare. Sucul actioneaza ca un astringent, usurind durerea.

Dezinfectant

Sucul de lamiie poate fi utilizat si ca dezinfectant pentru ranile usoare care apar in gura sau git.

Aplicati din acest suc diluat pe zonele afectate sau faceti gargara de citeva ori pe zi.

Lamiia si sucul ei

Alina durerea de git si raguseala

Stoarceti o lamiie si diluati sucul cu o ceasca de apa fierbinte. Faceti de trei ori pe zi gargara cu acest suc.

Sucul de lamiie diluat cu apa opreste hemoragia nazala

Picurati putin suc de lamiie diluat cu apa pe un strop de vata si tamponati repetat pe membrana nazala. Efectul astringent trage la un loc tesuturile corpului.

Lamiile vitalizeaza si stimuleaza creierul

Lamiile pot fi utilizate pentru stimularea abilitatilor naturale ale creierului deoarece culoarea lor actioneaza asupra emisferei stingi a creierului. Culoare lor este un stimulent cerebral si sexual, activeaza timusul si controleaza cresterea.

Daca intentionati sa folositi si coaja lamiilor aveti grija sa le curatati bine. Coaja trebuie sa fie lucioasa, cu mici granule. O scurta privire aruncata asupra exteriorului lamiii poate da indicii asupra cantitatii de suc pe care aceasta o contine. Lamiile mari tind sa aiba coaja groasa fara sa insemne ca dau mai mult suc. Daca o lamiie este mica si pare usoara ea poate sa contina mai mult suc decit va asteptati.

Cristina Matache