Primavara vietii: varsta de 40 de ani

Anotimpurile din viaţa unei femei: Primavara vietii: vârsta de 40 de ani

La fel ca multe alte femei, puteţi descoperi că deceniul al 4-lea al vieţii este o perioadă în care încrederea în dumneavoastră înşivă a crescut, vă simţiţi fericită cu propria persoană, uşurată că aţi depăşit incertitudinile şi presiunile induse de semeni în prima perioadă de adult. Sunteţi bine ancorată în cariera dumneavoastră şi ştiţi ce doriri de la viaţa.
Pentru multe femei vine un timp când doresc să aibă un copil. Contracepţia sigură a permis amâ­narea maternităţii până când dumneavoastră şi partenerul dumneavoastră consideraţi ca exista condiţii potrivite. Alternativ, puteţi decide că nu doriri să împărţiţi calitatea de părinte şi alegeţi să vă creşteţi copilul singură. Ar trebui să fiţi avizată despre importanţa unei bune stări de sănătate înainte de concepţie şi să vă aduceţi corpul într-o formă maximă înainte de a încerca să rămâneţi însărcinată. Totuşi, puteţi alege să vă continuaţi cariera sau să vă urmăriţi interesele în loc de a avea un copil sau puteri descoperi că o relaţie cu un partener este suficientă, fără sa simţiţi nevoia de a fi mamă.

Maternitatea şi cariera
Majoritatea femeilor sunt capabile de o concepţie naturală şi de a avea copii sănătoşi, care să le ofere satisfacţii în anii copilăriei. Veţi fi surprinsă cât de intensă poate fi dragostea pentru copilul dumneavoastră; pe de altă parte, poate să treacă un timp până să se dezvolte o legătură cu copilul.
Relaţia cu partenerul dumneavoastră, dacă aveţi unul, se va schimba o dată cu naşterea copilului. Ea poate fi îmbogăţită de bucuria dumneavoastră comună, copilul, în special dacă sunteţi amândoi părinţi şi acceptaţi în mod egal această respon­sabilitate.

Totuşi, relaţia poate fi pusă sub presiune de către noile cerinţe. De asemenea, relaţiile cu părinţii dumneavoastră şi ai lui se vor schimba şi este necesar să fie echilibrate. Totodată, dacă veţi continua să lucraţi, în special dacă aveţi o carieră de succes şi solicitantă, puteţi descoperi că a vă des­curca şi la serviciu şi în familie este mai dificil decât aţi anticipat, chiar dacă aveţi un ajutor acasă. Sta­bilirea unei rutini care să vă permită să fiţi şi mamă şi persoană activă poate fi o luptă.
Femeia cu aşteptări nerealiste privind ceea ce implică maternitatea poate resimţi profund pier­derea libertăţii. Unele mame pot prezenta chiar depresie. Depresia prelungită după naşterea unui copil nu va fi desconsiderată, ci întotdeauna va fi luată în serios. Ca proaspătă mămică, puteţi fi alarmată de cerinţele pe care vi le impune copilul. Unele proaspete mame care nu au o familie numeroasă la care să apeleze în aceste momente se pot simţi singure şi izolate, dacă nu au optat pentru reîntoarcerea la serviciu. Ele vor căuta compania şi susţinerea altor mame din comu­nitatea lor. Din punct de vedere fizic, a fi părinte devine mai uşor după primii doi ani, dar cerinţele unui copil în creştere încă impun modificări importante în această etapă a vieţii.
Deopotrivă pentru cei fără copii, presiunile impuse de carieră sau crizele existenţiale precum concedierea sau separarea de un partener pot de­clanşa depresie sau anxietate. Daca nu vreţi să vă sprijiniţi pe prietenii şi familia dumneavoastră -sau dacă ei sunt cauza necazurilor dumneavoastră -vă poate fi de mare ajutor consultarea doctorului, a unui consilier sau psihoterapeut.

Devenind părinte
Atunci când aveţi un copil nu vă mai gândiţi în primul rând la dumneavoastră, ci la copilul care vă dă o nouă motivaţie şi direcţie în viată.

Libertatea de a alege
În zilele noastre, multe femei amână materni­tatea, oferindu-şi şansa unei cariere şi bucuria unei vieţi fără griji

Anotimpurile din viaţa unei femei:
Prima perioada ca adult: varsta de 30 de ani
Primavara vietii: varsta de 40 de ani
Anii de mijloc: varsta de 50-60 de ani
Anii de aur: peste varsta de 60 de ani