Anii de mijloc: varsta de 50-60 de ani

Anotimpurile din viaţa unei femei: Anii de mijloc: vârsta de 50 - 60 de ani

Pentru multe femei, deceniile al 5-lea şi al 6-lea pot fi o etapă bogată a vieţii. La serviciu, cariera dumneavoastră s-a dezvoltat, oferindu-vă un ori­zont mai vast şi mai multe responsabilităţi. Viaţa emoţională poate fi mai stabilă decât în anii pre­cedenţi, turbulenţi, fie într-o relaţie, fie ca o per­soană singură. Deceniul al 5-lea reprezintă şi o perioadă extrem de variată: puteţi rămâne fără copii, de voie sau de nevoie, puteţi îngriji bebeluşi ori copii ce încep să facă primii paşi sau copiii dumneavoastră devin independenţi, lăsându-vă timp pentru a vă ocupa de noi pasiuni.
Dacă nu aţi rămas însărcinată aşa cum aţi plă­nuit - aveţi cel mult o şansă de 25% în fiecare lună - la vârsta de 40 ani veţi deveni conştientă de faptul că ceasul dumneavoastră biologic ticăie. Dacă maternitatea este întârziată, poate trece mai mult timp până la identificarea cauzei, dar în timp ce generaţiile trecute au acceptat infertilitatea ca pe ceva cu care trebuie să trăiască, progresele actuale ale ştiinţei medicale arată că există un număr de opţiuni disponibile femeilor care au dificultăţi în a concepe un copil. Aceste metode - deseori costisitoare - variază de la fertilizarea in vitro (FIV), utilizând uneori ovocite sau spermă de la donatori, la - în rare cazuri - descoperirea unei mame de împrumut care să poarte şi să dea naştere unui copil.
La celălalt capăt al scalei, puteţi suferi de „sindromul cuibului gol", un sentiment de pierdere ce apare când copiii pleacă de acasă. Preocuparea pentru noi puncte de interes captivante sau antrenarea într-un sport vă pot ajuta să umpleţi golul. Nu uitaţi că dragostea lor pentru dumneavoastră nu s-a alterat în mod neapărat fiindcă rolul dumneavoastră în viaţa lor s-a schimbat.

Copiii adulţi vă pot deveni buni prieteni şi confidenţi şi niciodată nu sunt suficient de mari pentru a nu avea nevoie de susţinerea părinţilor lor. Educarea copiilor şi bucuria de a-i vedea devenind independenţi în vremuri bune şi rele v-a conferit încrederea de a accepta orice pro­vocare ce apare în drumul dumneavoastră. Acum aveţi şansa de a vă folosi abilităţile dobândite în timp ce vă creşteaţi copiii în interesul celor mai tineri, care muncesc, sau dacă întotdeauna aţi lucrat ca dădacă plătită, să vă extinderi activitatea.
Anii de mijloc nu aduc în mod neapărat pro­bleme de sănătate, dar devin importante verifi­cările regulate pentru a exclude sau identifica boli precum cancerul de sân. Responsabilităţile crescute la serviciu pot induce stres şi femeia poate descoperi că organismul ei îşi pierde elasticitatea tinereţii şi deseori tinde sa se îngraşe. In aceşti ani este important să faceţi exerciţii fizice regulate şi să vă bu­curaţi din plin de aer proaspăt.

Modificările menopauzei
Sfârşitul perioadei fertile poate aduce o mare uşurare, în fine, nu mai există teama de o sarcină nedorită şi acest lucru poate avea un efect pozitiv asupra vieţii dumneavoastră sexuale şi asupra orientării dumneavoastră către abordarea unor noi pasiuni. Dacă sunteţi una dintre puţinele nenorocoase care şi-au dorit un copil şi nu au avut unul, acesta este momentul să vă obişnuiţi cu ideea. Trecerea prin anii menopauzei va fi marcată de schimbări fizice şi emoţionale, dintre care unele pot fi dificile, dar sensibilitatea şi un ajutor medical adec­vat vă vor oferi o nouă înţelegere a modului în care organismul se modifică şi, ceea ce este important, vă vor asigura o stare de bine pentru restul vieţii.


Menţineţi-vă
ÎN FORMA!
Menţineţi-vă corpul în formă prin efectuarea de exerciţii fizice regulate, precum înotul, care calmează mintea şi tonifică organismul.

SUFLETUL FEMEII
Descoperindu-vă noi talente sau revenind la cele pe care le-aţi dat deoparte din cauza lipsei de timp, vă asiguraţi că mintea este antrenată şi vă puteţi oferi satisfacţii imense. Aceasta poate duce la noi prietenii cu cei care au aceleaşi pasiuni ca şi dumneavoastră.

Anotimpurile din viaţa unei femei:
Prima perioada ca adult: varsta de 30 de ani
Primavara vietii: varsta de 40 de ani
Anii de mijloc: varsta de 50-60 de ani
Anii de aur: peste varsta de 60 de ani