Un loc de munca sigur

Oamenii pot suferi de boli sau accidente ca rezultat direct al slujbelor lor. Angajatorii au datoria de a se asigura că pentru toţi angajaţii con­diţiile de muncă sunt compatibile cu siguranţa lor, sănătatea şi starea de bine. Deoarece femeile reprezintă o parte atât de mare din forţa de muncă şi lucrează într-o mare varietate de servicii, este im­portant ca ele să ştie care sunt cerinţele mi­nime. Locurile de muncă nu sunt toate la fel şi ar trebui să ştiţi la ce să vă aşteptaţi de la al dumneavoastră şi ce este de făcut dacă nu aveţi condiţii satisfăcă­toare.


Toate suprafeţele de muncă ar trebui să fie curăţate regulat, să aibă o bună ventilaţie şi să fie bine luminate. Ar trebui să fie dotate cu echipamente sau utilaje adecvate pentru a vă efectua munca în mod corespunzător. Ar trebui să existe toalete separate şi uşor accesibile pentru femei şi bărbaţi (care nu ar trebui să co­munice în mod direct cu spaţiul de muncă), cu facilităţi pentru spălarea şi uscarea mâinilor. Fe­meilor trebuie să li se ofere un mod eficient şi igienic de protecţie sanitara. Pentru personalul angajat ar trebui să existe locuri sigure în care acesta să-şi păstreze lucrurile, protejate de hoţi.


Clădirile nu trebuie să fie vechi şi şubrede. Uneori cele mai moderne şi atractive locuri de muncă pot avea un sistem de ventilaţie ineficient, iar lipsa aerului proaspăt poate determina cefalee (dureri de cap), probleme respiratorii, tulburări de somn şi alte probleme de sănătate.
Unele tipuri de activitate implică riscuri care necesită reguli specifice. Multe accidente la locul de muncă au loc deoarece angajaţilor nu li se face un instructaj adecvat.

De exemplu, atunci când sunt implicate substanţe periculoase, etichetele tre­buie să fie mari şi clare afişându-se cuvinte ca: „iritant", „coroziv", „toxic" sau „otrăvitor". Ar trebui să primiţi instrucţiuni despre aceste substanţe, inclusiv ce acţiuni trebuie întreprinse dacă veniţi în contact cu una din ele sau dacă vaporii ajung în aria de lucru.


In mod regulat, angajatorul ar trebui să reali­zeze o evaluare a acestor substanţe, pentru a se asigura ca nici o persoană nu este pusă în situaţie de risc. Personalul din laboratoare sau cel de igienizare sunt mai vulnerabile, dar oricine poate atinge sau inhala o substanţă ce nu a fost depozitată în secu­ritate sau etichetată corect.
Unele substanţe posibil periculoase nu sunt atât de evidente şi poate fi necesară purtarea de haine sau măşti protectoare. într-o fabrică de confecţii, cantitatea mare de scame şi praf din aer poate ajunge în plămânii dumneavoastră; sau lucrul cu hârtii şi cerneală poate provoca tăieturi şi iritaţii ale pielii. Persoanele care lucrează cu flori pot prezenta erupţii determinate de pesticide sau chiar de flori.


Luaţi o pauză
Pauzele regulate sunt necesare celor a căror muncă implică mişcări repetate ale mâinilor şi braţelor, pentru a preveni unele afecţiuni severe ale mem­brelor superioare. Acestea sunt caracteristice unei game largi de profesii (producţia de alimente şi îmbrăcăminte, liniile de asamblare manuală, cură­ţenia, coafura şi frizeria şi utilizarea calculatoarelor) şi reprezintă un procent mare din bolile profe­sionale ale femeilor, care sunt angajate majoritar in aceste domenii de activitate. Presiunea constantă de a îndeplini termene de lucru riguroase, lipsa pauzelor regulate şi echipamentele sau scaunele prost concepute, toate vă pot afecta organismul.


Pauzele scurte, frecvente - 5-10 minute la fiecare oră - sunt mai bune decât pauzele ocazio­nale mai lungi. Aceste pauze sunt cel mai eficiente dacă puteţi părăsi spaţiul în care munciţi pentru a vă recrea. A respira aer curat pe parcursul zilei - o plimbare scurtă în timpul pauzei de prânz, de exemplu- este cel mai bun antidot împotriva aeru­lui închis, de la locul de muncă.
Dacă prezentaţi orice durere, tumeflere, furni­cături şi pareză sau scădere a forţei musculare la nivelul braţelor sau picioarelor, trebuie să raportaţi acest lucru imediat supraveghetorului sau angaja­torului dumneavoastră, astfel încât să se poată lua măsuri pentru a descoperi ce nu este în regulă.


Vorbiţi tare
Indiferent dacă este vorba despre graviditate sau altă problemă, este posibil să nu vă cunoaşteţi drepturile şi să vă simţiţi intimidată la gândul de a sta de vorbă cu angajatorul. Discutarea problemelor cu colegii pentru a vedea punctele lor de vedere şi apoi consultarea cu şeful dumneavoastră direct ar putea fi cea mai bună soluţie. Dacă acest lucru vă îngrijorează, îl puteţi ruga pe un repre­zentant al sindicatului să vorbească cu patronul în problema dumneavoastră. De asemenea, puteţi încerca un „curs de afirmare", pentru a învăţa să vă expuneţi punctul de vedere.

Evaluarea riscurilor
In mod evident, sănătatea este importantă, dar la fel este şi păstrarea unui simţ al echili­brului în ceea ce priveşte munca şi locul dum­neavoastră de muncă. Slujba pe care o aveţi vă poate aduce multe recompense, astfel încât să nu vă doriţi să o pierdeţi. Problema constă în a pune în balanţă riscurile şi beneficiile.
Cu siguranţă nu doriţi să vă expuneţi nici unui risc care ar putea să vă aducă o incapa­citate de muncă prelungită. Acceprând faptul că accidentele constituie o parte a vieţii de zi cu zi - de exemplu, faptul că este mult mai probabil să fiţi călcată de un autobuz decât de a face o tromboză atunci când luaţi pilule contracep­tive orale - veţi putea privi locul dumneavoas­tră de muncă dintr-o perspectivă raţională.


Dacă încep să apară alergii sau dacă în mod constant răciţi, prezentaţi dureri de spate sau dureri de cap, acestea sunt simptome ale unui mediu inadecvat şi ale unei slujbe pe care nu o agreaţi. încercaţi să vă concentraţi asupra a ceea ce puteţi modifica - scaunul pe care staţi, aerul pe care îl respiraţi, numărul de pauze - şi vedeţi dacă se schimbă ceva. Dacă nu, căutarea unei noi slujbe poate fi cea mai buna soluţie.

entru a învăţa să vă expuneţi punctul de vedere. Munciţi în timp ce aşteptaţi In unele domenii de activitate, o muncă în poate deveni periculoasă, dacă sunteţi însărcinată. Ar trebui să vă expri­maţi temerile şi să vedeţi dacă vă puteţi muta într-o slujbă mai sigură în interiorul companiei, pe durata gravidităţii.

MODUL DE LUCRU CORECT ÎN FAŢA UNUI ECRAN cea corectă şi confortabilă pentru dumneavoastră. - Ar trebui să aveţi un scaun stabil şi ajustabil, de preferinţă cu un suport pentru picioare.
- Aveţi nevoie de suficient spaţiu în faţa tastaturii pentru a vă sprijini mâinile.
- Ar trebui să existe destul loc pentru a vă schimba poziţia şi a vă diversifica mişcările.
- Biroul ar trebui să fie suficient de mare pentru a vă aşeza toate documentele cu care lucraţi simultan.
- Asupra ecranului nu va fi îndreptată direct o sursă de lumină strălucitoare, iar ecranul va avea o suprafaţă detaşabilă, protectoare împotriva luminii puternice.
- Gâtul şi umerii nu vor fi supuşi stresului.
- Pentru ca ochii să nu devină uscaţi, clipiţi des sau utilizaţi picături umidificatoare.