Depresia devine o boala: Simptomele depresiei

 Oricine poate prezenta temporar unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai jos, fără să fie însă grav bolnav. Totuşi, dacă mai multe simptome persistă sau dacă vreunul dintre ele este atât de pronunţat încât te împiedică de la activităţile tale normale, s-ar putea să suferi
1) fie de o boală fizică şi să ai nevoie de un examen medical complet,
2) fie de o tulburare gravă de ordin psihic — o depresie gravă.

  Nimic nu-ţi produce bucurie. Nu poţi găsi nici o bucurie în activităţi care altădată îţi plăceau. Ţi se pare că trăieşti într-o lume imaginară, ca într-o ceaţă, îndeplinind în mod maşinal activităţile cotidiene.

  Îţi lipseşte totalmente sentimentul propriei valori. Consideri că viaţa ta nu are nimic important de oferit în folosul altora şi că eşti complet inutil. Probabil că încerci un sentiment de vinovăţie.

  Schimbări totale de dispoziţie. Eşti când extravertit, când introvertit. Probabil că plângi adeseori.

  Lipsă totală de speranţă. Consideri că lucrurile îţi merg rău, că nu poţi face nimic în acest sens şi că situaţia nu se va ameliora niciodată.

  Doreşti să mori. Suferinţa este atât de mare încât, adeseori, consideri că ar fi mai bine să mori.

  Nu te poţi concentra.

Rumegi încontinuu anumite gânduri sau citeşti fără să înţelegi.

  Obiceiurile de alimentaţie sau funcţiile intestinale îţi sunt deranjate. Îţi pierzi pofta de mâncare sau mănânci prea mult. Din când în când, suferi de constipaţie sau de diaree.

  Tulburări de somn. Dormi prea puţin sau prea mult. Probabil ai, în mod frecvent, coşmaruri.

  Diverse dureri. Dureri de cap, crampe, dureri abdominale şi dureri în piept. Probabil te simţi în permanenţă obosit fără vreun motiv întemeiat.

Depresia: De ce sunt atat de deprimat? (sfaturi ce să faci dacă esti depresiv)